Джон Кери засили позициите си след диспута за Ирак

Президентът Джордж Буш и претендентът от Демократическата партия Джон Кери отново са с изравнени шансове преди изборите на 2 ноември, с по 49 процента подкрепа сред евентуалните избиратели.

Това сочат данните от проучване на Си Ен Ен, Ю Ес Тудей и Галъп, оповестено в неделя.

Сред регистрираните избиратели Буш печели 49%, а Кери - 47%. Независимият кандидат Ралф Нейдър има 1% подкрепа сред двете групи избиратели.

Статистическата грешка на проучването е 4 проценти пункта.

При проучване на Галъп в края на септември Буш имаше преднина срещу Кери с 52 на 44 процента. Сред регистрираните избиратели преднината на президента беше още по-голяма - 53 на 42 процента, предаде Си Ен Ен. Ралф Нейдър имаше 3% в двете групи.

Последното проучване е проведено по телефона в петък и събота, след състоялия се в четвъртък първи пряк телевизионен диспут между Джордж Буш и Джон Кери по въпроси на външната политика.

"Явно дебатите са помогнали на Кери. Това, че което не е толкова явно сега е, как точно", коментира директорът на проучването Китинг Холанд.

Други проучвания, проведени след диспута, също показват, че Кери е изравнил позициите си с Буш.

По въпроса за икономиката проучването показва, че всички избиратели отдават предпочитания на Кери - 51%, като Буш получава подкрепата на 44%. През септември съотношението беше обратното - 51% за Буш срещу 45% за Кери.

Според Холанд това е добра новина за Кери преди втория и третия диспут, които са посветени на вътрешна политика.

Холанд отбеляза, че има обръщане и в очакванията на избирателите. По-голямата част от хората сега очакват Кери да се справи по-добре на втория дебат (преди първия болшинството американци смятаха, че Буш ще спечели).

"Така че сега Кери е под натиск да отговори на очакванията. И нека не забравяме добрата новина за Белия дом от това проучване: Буш все още е възприеман като по-силния лидер, който ще се справи по-добре с Ирак и с тероризма", заяви Холанд пред Си Ен Ен.

В същото време Буш загуби част от преднината си по тази тема.

По въпроса кой ще се справи по-добре с Ирак 51% от запитаните отговорят Буш, а 44% посочват Кери. Предишната подкрепа за Буш по този въпрос беше 55%, докато Кери имаше 41%.

По отношение на борбата с тероризма последното проучване сочи 56% за Буш и 39% за Кери. През септември по този въпрос Буш водеше с 61% срещу 34% за сенатор Кери.

Статистическата грешка при двата въпроса е 3 процентни пункта.

Избирателите са разделени и по отношение на персоналните качества на кандидатите, но Буш все още е смятан за по-силния лидер.

На въпроса кой е по-загрижен за хората Кери получава 49%, а Буш - 44%.

На въпроса кой от двамата е по-интелигентен, 48% сочат Кери, а 38% - Буш.

Буш е смятан за по- честен и искрен (46%) срещу 41% за Кери.

Запитани кой от двамата претенденти споделя техните ценности, 49% отговарят Буш, а 45% са за Кери.

Според 56 на сто от запитаните Буш си остава по-силният лидер, а 37% дават предпочитанията си на Кери.

Споделяне

Още от Свят