Джон Маккейн поиска САЩ да нанесат въздушни удари срещу Сирия

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Съединените щати трябва да оглавят международни усилия за защита на населението в главните сирийски градове с нанасяне на въздушни удари срещу силите на президента Башар ал Асад, съобщи Ройтерс.

Вашингтон трябва да предприеме действия и да унищожи поне в част от сирийската територия противовъздушната отбрана на противника, каза сенаторът републиканец в реч, която ще произнесе по-късно днес в Сената. Текстът на речта бе получен предварително от Франс прес и Ройтерс.

"Крайната цел на въздушните удари трябва да бъде налагане на зони за сигурност в Сирия, особено в северната част, където опозицията да организира силите си и да планира своите политически и военни действия срещу Асад", казва Маккейн, който бе републиканският кандидат за президент, победен от Барак Обама на изборите през 2008 г.

"Време е за нова политика. Едновременно с дипломатическата иикономическата изолация на Асад, ние трябва да работим с нашитесъюзници, за да подкрепим опозицията в Сирия. Опозицията има нужда преди всичко да бъде освободена от натиска на танковете и артилерията на Асад", заяви сенаторът.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?