Джон Маккейн сам е планирал последния си път

Джон Маккейн

Един от символите на съвременна Америка, легендарният сенатор републиканец Джон Маккейн, сам е организирал погребалната си церемония. Преди година, когато разбрал, че има терминален рак на мозъка, той започнал да свиква срещи всеки петък в офиса си в Капитолия, на които обсъждал със свои доверени сътрудници погребението си.

Маккейн е планирал движението на ковчега си от родната му Аризона до Вашингтон, включително кой точно да го носи по време на последния му път. Така няколкодневното му изпращане, което ще завърши в неделя, се очертава като истински спектакъл.

Церемонията ще бъде водена от бившия вицепрезидент демократът Джо Байдън, а за покойника ще говорят и президентите Барак Обама и Джордж Буш, от които той е губил избори.

Няма да присъства обаче президентът Доналд Тръмп, който бе честа негова мишена. Според близки на Маккейн сегашният държавният глава не се е ползвал с неговото уважение и присъствието му не е желателно.
В същото Маккейн планира оттеглянето си от земния път така, че да има последната дума в спора помежду им.

В своето посмъртно послание той предупреди, че "племенните разделения ще доведат до омраза по света".

"Ние отслабваме своето величие, когато бъркаме своя патриотизъм с племенни разделения и вражди, които водят до неприязън, омраза и насилие по всички ъгълчета на планетата", казва Маккейн в прощалното послание, прочетено по време на пресконференция в Аризона от дългогодишния управител на предизборните му кампании Рик Дейвис.

Посланието му бе разчетено от всички като нова порция критики към Тръмп. Очаква се и прощалната му церемония да бъде възприета по подобен начин.

По план се предвижда правителството на Тръмп да бъде представлявано на траурната церемония от вицепрезидента Майк Пенс.

Прощаването с Маккейн започна в сряда. Тленните останки на сенатора бяха изложени за поклонение в Капитолия на щата Аризона. Дъщерята на Маккейн Мегън плачеше, докато семейството ѝ стоеше в близост до обвития с американското знаме ковчег на починалия сенатор.

Бившият сенатор от Аризона Джон Кил произнесе встъпителното слово, в което разказа, че е обиколил заедно с Маккейн целия свят и че той е знаел най-добре кога САЩ да упражняват мощта си и кога - не.

Губернаторът на Аризона Дъг Дюси заяви, че Маккейн е бил един от малкото политици, способни да накарат хората да оставят политиката настрана.

Дюси каза още, че да си представиш Аризона без Джон Маккейн е като да си я представиш без Гранд Каньон.

Губернаторът подчерта, че хората са имали доверие на Маккейн и са го следвали заради забележителния му жизнен път, преминал през много изпитания, включително и като участник във войната във Виетнам, където е бил и военнопленник.

В четвъртък през столицата на щата ще премине траурно шествие до баптистката църква в Северен Финикс, където ще има опело, а хората са поканени да застанат в шпалир по пътя. На опелото слово ще произнесе и бившият вицепрезидент Джо Байдън.

Ковчегът с тленните останки на Маккейн ще напусне Аризона от международното летище "Скай харбър интернешънъл".

В петък в сградата на Капитолия във Вашингтон ще има друго прощаване с Маккейн, а заключителната религиозна служба ще е в Националната катедрала във федералната столица .

Очаква се Маккейн да бъде изпратен в последния си път от 106-годишната си майка Роберта Маккейн.

Тя е споделяла, че средното ѝ дете, което тя нарече "Джони", обичал да я дава като пример "колко дълго се надява той да живее". Сега обаче тя скърби за него, вместо да е обратното, отбелязва АП.

Макар и със затруднени движения в резултат на инсулт, тя се кани да изпрати сина си, починал от мозъчен тумор.

81-годишният ветеран от Виетнам бе изтъкан от противоречия – боен пилот, превърнал се в герой, романтик и циник.

През 1967 г. самолетът на Джон Маккейн е свален над Северен Виетнам по време на мисия за бомбардировка. Той е тежко ранен и прекарва над пет години в плен.

През 1982 г. е избран в Камарата на представителите, а през 1986 – в Сената. Потомък на фамилия със славни военни традиции, Маккейн оглавява сенатската комисия за въоръжените сили.

На този пост той работи за активната военна намеса на САЩ в чужбина, което да спомогне, по собствените му думи, за "победата над силите на радикалния ислям, които искат да унищожат Америка".

През 2000 г. не успява да спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия, но се сдобива с нея през 2008. Тогава се явява с подгласник Сара Пейлин и е победен от Барак Обама.

Съгласно партийната дисциплина Маккейн изрази подкрепа за Тръмп, след като той спечели републиканската номинация, но през октомври 2016 г. оттегли подкрепата си във връзка с публикуването на запис, в който Тръмп се хвали, че е хващал жени за гениталиите. След това Джон Маккейн редовно критикуваше настоящия обитател на Белия дом.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?