Джон Мънъри ще изгражда GSM мрежата на БТК

Бившият шеф на "Мобиком" Джон Мънъри е назначен за директор на проекта по изграждане на GSM мрежата на БТК, съобщиха в понеделник от телекомуникационната компания.

Задачата на Мънъри е да осигури навременното приключване на този проект. Миналата седмица прокуратурата повторно поиска временно блокиране на работата по третата GSM мрежа в България, във връзка с делото срещу издадената лицензия на БТК. През лятото първото такова искане на прокуратурата бе прието и впоследствие отхвърлено от Върховния административен съд.

10 години Джон Мънъри бе изпълнителен директор на първия мобилен оператор в българия, аналоговия "Мобиком". През 2001 г. той бе назначен за главен изпълнителен директор на акедонската телекомуникационна компания "Мактел", след като бе приватизирана от Deutsche Telecom/Matav Group.

От пресцентъра на БТК съобщиха, че през последните няколко месеца Мънъри е работил по преструктурирането на Националното управление "Радио и телевизионни станции" (НУ "РТС").

В последния си брой в. "Капитал" съобщи, че БТК няма да използва аналоговия оператор "Мобиком" като основа за мрежата на третия GSМ оператор, а ще изгражда изцяло нова мрежа. От "Мобиком" ще бъдат използвани местата, на които да се поставят базовите станции. Засега БТК планирала 70 млн.евро инвестиции за оборудване за новия GSM оператор.

Според източниците на "Капитал", намеренията за "Мобиком" са чрез това дружество компанията да кандидатства за CDMA лиценз от Комисията за регулиране на съобщенията. Миналата седмица от КРС вече обявиха, че до края на тази или в началото на следващата година ще бъдат издадени два лиценза за мобилни оператори трето поколение, които осигуряват високоскоростен пренос на данни. Лицензите ще бъдат издадени чрез търг, като началната цена за всеки от тях ще е 70 млн.лв., съобщи шефката на комисията Гергана Сърбова.

Очаква се до дни БТК да приключи преговорите с "Кейбъл енд уайърлес" за изкупуване на 49-процентния дял на английската компания в "Мобиком". БТК държи 39 процента в дружеството. След това компанията ще предложи и на фирмата на МВР "Радиоелектронни системи", която притежава 12% в "Мобиком", също да изкупи дела ѝ.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?