Джон Съливан: "Турски поток" не е подкрепян от правителството на САЩ

"Грипен" или Ф-16 – все едно е да сравняваш ябълки и портокали

Джон Съливан: "Турски поток" не е подкрепян от правителството на САЩ

Заместник-държавният секретар на САЩ Джон Съливан изрази надежда България да закупи американски бойни самолети Ф-16 и изтъкна, че, Вашингтон не подкрепя "Северен поток 2" и "Турски поток". 

Джон Съливан е на дипломатическа обиколка, която включва пет държави, сред които и България. Предишния път, когато трима американски сенатори начело с починалия наскоро Джон Маккейн посетиха страната ни през 2014 г., беше обявен краят на "Южен поток".

По време на визитата си в България Джон Съливан имаше срещи с президента Румен Радев, с премиера Бойко Борисов и с военния министър Красимир Каракачанов. От Брюксел премиерът Борисов също изрази мнение, че нов Ф-16 е значително по-добър самолет от всички останали, които се предлагат.

Целта на посещението ми в България беше да потвърдим нашите съюзнически отношения в НАТО и да затвърдим двустранните си връзки, каза Джон Съливан пред бТВ.

"Енергийната независимост е много важна за всяка държава като елемент на националната сигурност. През последните години САЩ стана износител на енергия, което е страхотна новина. За това говоря и в София, да диферсифицира източниците си на енергийни суровини, това ще намали риска. Представете си, ако има природно бедствие и то прекъсне тръбата, това ще доведе до сериозни трусове в страната", каза американският висш служител.

Той припомни какво се случи в САЩ през 70-те години на ХХ век.

"Бяхме зависими от чуждестранни източници на петрол, петролното ембарго през 70-те години на миналия век. За десетилетия САЩ работи усърдно за изграждане на по-голяма енергийна независимост. През последното десетилетие чрез технологични и други иновации сме станали износител на енергия, което е страхотно за нашата национална сигурност. С това послание идвам в София, да се опита да диферсифицира своите източници на енергия, било то от газ от множество източници, не само от един, или атомно гориво, идващо от множество източници", каза Съливан.

Както и за "Северен поток 2", американското правителство не подкрепя "Турски поток", заяви Съливан. С представители на правителството говорихме за проектите за интерконектори Гърция - България и Сърбия - България, които биха диверсифицирали източниците на газ.

За покупката на изтребители

Надяваме се българските военновъздушни сили да летят на Ф-16 за защита на българския народ, става дума за национална сигурност, каза още заместник-държавния секретар на САЩ.

"Вярваме, че изтребителят Ф-16 блок 70 е най-напредналата и модерна оръжейна система. Тя е най-подходяща за отбраната на България, за участието на България със съюзниците в НАТО при взаимните ни ангажименти. Нашето мнение е, че изтребителят "Грипен" не може да се сравнява. Все едно да сравняваш ябълки и портокали. Ф-16 е оръжейна система, доказана в битки, използвана от съюзниците в НАТО в Гърция, в Румъния, от съюзници извън НАТО като Израел. Има причина тези държави да изберат Ф-16", каза Съливан.

Според него, предложението, което САЩ отправя, оръжейните системи, които "Локхийд Мартин" продава, използва напреднали технологии, които просто не са налични на "Грипен". Не е справедливо сравнението да се брои количеството на изтребители, да се сравняват 8 спрямо 10, каза американският политик.

"Осемте Ф-16 са забележителни оръжейни системи, които са се доказвали многократно във времето. В крайна сметка решението е на правителството на България и на народа на България, да решат какво е правилно за тяхната национална сигурност. Приблизително 300 милиона долара са инвестирани през последните години, 100 милиона долара инвестиции в българските ВВС по начин, който Ф-16 лесно да бъдат въведени в българската армия, в българските ВВС, както "Грипен" не биха могли", каза Съливан.

Той допълни ,че САЩ вече са направили съществени инвестиции в България и на практика въвеждането на Ф-16 на въоръжение ще бъде сравнително лесно и бързо.

"Тези самолети ще пазят Вас, българите", каза американският служител.

Конфликтът Русия – Украйна

Съливан коментира и инцидента в Керченския проток, при който Русия арестува украински моряци. Нарече го „притеснителен".

"Работим за освобождаването на украинските моряци и кораби, това би било малка стъпка напред", каза още висшият американски служител.

Законът "Магнитски"

Той отказа да коментира дейности на САЩ по закона "Магнитски", отнасящи се до България или други държави. Посочи само, че човешките права са важни за американските граждани и правителство.

"Доколкото знам, няма предстоящо обявяване на санкции срещу български граждани, но дори и да имах такава информация, нямаше да я споделя", каза Съливан.

Относно свободата на словото той бе категоричен, че е важно обществото да е информирано. Обществото се информира от свободни медии. Важно е медиите да се развиват, за да подкрепят тази демокрация, да дават информация на хората, за да могат сами да решават.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес