Джон Сноу е доволен от плановете на Китай да преразгледа валутната си политика

Американският министър на финансите Джонс Сноу заяви днес, че китайските ръководители подтвърдили плановете си да позволят китайската национална валута да се търгува свободно по световните пазари, но не посочи кога Пекин възнамерява да прекрати строгия контрол върху търговията с валута, предаде АП.

Сноу бе на двудневно посещение в Пекин, за да настоява Китай да отслаби строгия контрол върху обменния курс на юана. Според Вашингтон китайската национална валута е силно подценена, което изглежда като протекционистка мярка за поддържане на ниски цени на китайския износ на световните пазари.

Сноу каза, че Пекин предприема стъпки, чрез които да подготви финансовия си сектор и икономиката си за освобождаване на курса на юана. От 1994 г. курсът на юана е фиксиран на около 8,28 за долар и може да се колебае под или над тази стойност само в рамките на по-малко от един процент.

През последните няколко седмици Китай предприе някои стъпки към по-голяма гъвкавост на валутния режим. След разговорите си с финансовия министър и с председателя на централната банка в Пекин Джон Сноу заяви, че е окуражен от факта, че китайските ръководители са потвърдили целта юанът да стане свободно конвертируем.

Председателят на Китайската народна банка Чжоу Сяочуан отхвърли като необосновани оплакванията на САЩ, че евтиният юан вреди на американската икономика и заяви, че сега няма да е разумно да се променя валутният курс, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Китай предприема стъпки за осъществяване на целта за свободна конвертируемост на юана и ще помисли за разширяване на границите на обменния курс когато условията позволяват, отбелязва ръководителят на централната банка в интервю в днешния брой на в. Цзинжън жибао.

Според него може да се обсъжда и идеята дали курсът на юан да не бъде обвързан с кошница от валути вместо само с долара, както е в момента.

Агенция Синхуа съобщи, че китайският премиер Вън Цзябао заявил на Джон Сноу, че възприетият от Китай фиксиран валутен курс е от полза за САЩ и показва отговорното отношение на Пекин към международната общност, предаде Ройтерс.

И Китай, и Съединените щати имат полза от поддържането на стабилен курс на юана," казал Вън Цзябао. "Успоредно с финансовата си реформа Китай ще усъвършенства тази система в съответствие с икономическото си развитие и с приходите и разходите, свързани с международната търговия".

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?