Джон Сноу призова да се гледа на Ирак като на инвестиционна възможност

Американският министър на финансите Джон Сноу призова представителите на бизнеса, които участват в донорската конференция в Мадрид, да гледат на Ирак като на инвестиционна възможност, предаде Ройтерс.

Зная, че някои от Вас изпитват опасения във връзка с рисковете за физическото оцеляване в Ирак, и тези опасения са оправдани, каза Сноу на бизнесмените по време на прием. Министърът добави, че очаква днес да бъдат обещани изненадващо големи суми за възстановяването на Ирак.

По оценки на Световната банка и ООН за възстановяването на Ирак ще са необходими около 56 млрд. долара. Джон Сноу заяви, че министерството на финансите на САЩ смята да призове Парижкия клуб на страните-кредиторки да намали дълговете на бедните държави, за да постигне евентуално и облекчаване на дълговото бреме на Ирак.

Според много анализатори, дори и евентуално отписване на голяма част от иракския дълг /идеята за това е силно оспорвана/ няма да помогне на Ирак и страната ще си остане бедна още много десетилетия.

Дългът на Ирак се оценява на 108-123 млрд. долара, но ако се включат и исканията за компенсации заради нахлуването на Саддам Хюсеин в Кувейт може да достигне и 166 млрд. долара. Сумата може да нарасне още повече, ако и Иран поиска компенсации за по-раншното нахлуване на Ирак.

По БТА

Още от Бизнес