"Джонсън енд Джонсън" е осъдена 4.7 млрд. долара за причиняване на рак на десетки жени

"Джонсън енд Джонсън" е осъдена 4.7 млрд. долара за причиняване на рак на десетки жени

Съдебно жури в Сейнт Луис (Мисури) обяви, че американската корпорация "Джонсън енд Джонсън" трябва да плати близо 4.7 милиарда долара като обезщетение на 22 жени и на техните семейства. Компанията бе намерена за виновна по обвинението, че неин продукт е предизвикало заболяване от рак на яйчниците, съобщават американските медии.


Тъжителките твърдят, че съдържанието на азбест в талк пудра на "Джонсън енд Джонсън" е допринесъл за тяхното заболяване. Процесът е продължил шест седмици. Компанията определила присъдата като резултат от несправедливо съдебно дело и обяви, че ще обжалва, пише АП, цитирана от БТА.


Според говорителката на компанията Каръл Гудрич, продукцията на "Джонсън енд Джонсън" не съдържа азбест и не причинява рак на яйчниците". По време на делото свидетелстваха медицински експерти, които обявиха, че при тестовете в яйчниците на жените е открит азбест.

Адвокатът на тъжителите заяви, че корпорацията е прикривала употребата на азбест в своите продукти в продължение на 40 години.


Шест от 22-те тъжителки вече са починали, пет са от щата Мисури, а другите са от щатите Аризона, Ню Йорк, Северна Дакота, Калифорния, Джорджия, Северна и Южна Каролина и Тексас.


Компанията е съдена от над 9000 жени, твърдящи, че нейната талк пудра е допринесла за техния рак на яйчниците. Сумата, която съдът постанови като обезщетение, е шестата в списъка на най-крупните компенсации, присъждани в САЩ заради некачествена продукция.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?