“Джонсън и Джонсън“ осъдена за 72 млн. долара заради връзка между бебешка пудра и рак

“Джонсън и Джонсън“ осъдена за 72 млн. долара заради връзка между бебешка пудра и рак

Козметичният гигант “Джонсън и Джонсън“ (Johnson & Johnson) беше осъден да изплати 72 млн. долара на семейството на починала от рак жена, което обвинява компанията, че смъртта ѝ е свързана с употребата на тяхна бебешка пудра, съобщи ББС.

Джаки Фокс от Бирмингам, Алабама, починала от рак на яйчниците през миналата година на 62-годишна възраст, като в продължение на десетилетия използвала бебешката пудра на компанията.

Семейството ѝ твърди, че козметичният гигант е знаел за рисковете от употребата на пудрата, но въпреки това не е предупредил потребителите.

“Джонсън и Джонсън“ отрече твърдението и обяви, че възнамерява да обжалва решението на съда в Мисури.

“Съчувстваме на семейството, но твърдо вярваме в безопасността на козметичния талк и това се подкрепя от научни доказателства“, казва говорител на компанията. Той допълва, че са разочаровани от изхода на делото.

Това е първата подобна присъда, въпреки че повече от 1000 иска срещу пудрата са все още висящи и според адвокати след този развой могат да бъдат предявени още хиляди.

От години има опасения, че системната употреба на талка, особено в областта на половите органи, може да причинява рак на яйчниците. Доказателствата обаче не са достатъчно убедителни.

Международната агенция за изследване на рака е класифицирала употребата на талка по гениталиите като “вероятно канцерогенно“.

Минералният талк в своята натурална форма съдържа азбест и причинява рак, но в козметиката като бебешката пудра и други продукти се влага талк без азбест от 1970 година. Проучванията върху талка без азбест обаче дават противоречиви резултати.

Според някои изследвания има връзка между употребата на талк и онкологичните заболявания, според други – не.

Благотворителната организация Ovacome казва, че няма категорично доказателство за връзката и че употребата евентуално увеличава риска от рак с една трета. В същото време ракът на яйчниците е сравнително рядък и увеличаването на риска с една трета, прави опасността малка.

Според съдебното жури обаче има убедителни доказателства за връзката между употребата на талка и болестта, поради което е постановило присъдата.

10 милиона долара от присъдата е за директно причинени щети и 62 милиона долара е са присъдени като компенсация, че е допуснат риск. Близките може да получат част от сумата, а не цялата.

Журито заяви, че е огорчено от поведението на компанията в процеса.

Споделяне

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?