"Джонсън&Джонсън" започва голямо изпитване на своята еднократна ваксина срещу Covid-19

Макар да изостава спрямо други кандидати, тя има предимства: не изисква замразяване и една доза може да е достатъчна

"Джонсън&Джонсън" започва голямо изпитване на своята еднократна ваксина срещу Covid-19

Въз основа на положителни резултати от по-ранните си проучвания, фармацевтичната компания "Джонсън&Джонсън" (Johnson&Johnson) започна последния етап от клиничните изпитвания на своята ваксина срещу коронавирус.

Въпреки че изостават с няколко месеца от останалите изпитвания във фаза 3 в САЩ, проучванията на "Джонсън&Джонсън" ще бъдат най-големите, като по план трябва да обхванат 60 000 участници. Според експерти експерименталната ваксина на "Джонсън&Джонсън" може да има значителни предимства пред някои от конкурентите си, пише "Ню Йорк таймс". Не е необходимо да се съхранява при минусови температури и може да изисква поставянето на само една доза вместо на две.

Само проучване във фаза 3, което сравнява ефектите на ваксината с тези на плацебо, може да определи дали една доза наистина е ефективна, казва д-р Джудит Файнберг от Университета в Западна Вирджиния, която не участва в проучванията. Ако това се случи, може значително да ускори усилията за ограничаване на пандемията.

"Истинският проблем тук е времето", казва тя. "Трябва да ваксинираме много хора наистина бързо."

Изпитванията във фаза 3 започнаха в понеделник. На пресконференция във вторник д-р Пол Стофълс, главен научен директор на "Джонсън&Джонсън", заяви, че компанията може да успее да определи до края на годината дали ваксината е безопасна и ефективна. Скоро компанията ще публикува онлайн данни от по-ранните фази на своите изпитания, каза той.

Експерименталната ваксина на "Джонсън&Джонсън" използва аденовирус за пренасяне на ген от коронавируса в човешките клетки. След това клетката произвежда коронавирусни протеини, но не и самия коронавирус. Тези протеини могат потенциално да подготвят имунната система за борба с по-късна инфекция от вируса.

Аденовирусните ваксини трябва да се съхраняват в хладилник, но не и да се замразяват, за разлика от две други ваксини на компаниите Модерна и Пфайзер, базирани на т.нар. mRNA (информационна РНК) технология. Изискването за замразяване може да затрудни разпространението на тези ваксини, особено на места без модерни здравни услуги.

Ваксините на "Модерна" и "Пфайзер" също така изискват поставянето на две дози в интервал от няколко седмици, което е значително логистично препятствие.

"Помислете колко по-лесно би било да отидете при местния лекар или в местната аптека и да приключите веднъж завинаги", коментира д-р Даниел Барух, вирусолог от медицинския център "Дяконеса Бет Израел". Д-р Барух ръководи разработването на аденовирусна ваксина в началото на 2000 г. "Джонсън&Джонсън" я придобиват и използват за направата на ваксини срещу ебола, ХИВ, респираторен синцитиален  вирус и зика. Общо 100 000 души са получили аденовирусната ваксина в клинични изпитвания за тези четири заболявания без сериозни странични ефекти.

След обещаващи резултати при животни, "Джонсън&Джонсън" започват малки проучвания за безопасност при хора, известни като изпитвания във фаза 1/2. Д-р Стофъл съобщи, че при 395 от доброволците не е имало сериозни странични ефекти. И те произвеждат обнадеждаващи нива на антитела дори само след една доза.

"Единичната доза може да бъде достатъчна, за да защити хората за дълго време", каза той.

Ранните проучвания измерват имунния отговор, но не могат да определят дали ваксината действително предпазва от вируса.

Компанията планира да наеме до 60 000 души на възраст над 18 години за изпитанията си във Фаза 3 в САЩ, Аржентина, Бразилия, Чили, Колумбия, Мексико, Перу и Южна Африка.

Изпитването е около два пъти по-голям от останалите, започнати до момента в САЩ. Миналата седмица "Пфайзер" обяви, че планира да увеличи проучването си от 30 000 до 44 000 души.

Д-р Барух коментира, че по-голямото проучване ще осигури по-добро усещане за безопасността на ваксината и може също да намали времето, необходимо за определяне дали ваксината е ефективна.

"Джонсън&Джонсън" ще тестват единичната доза в проучването с 60 000 души и също така ще проведат по-малко проучване, използвайки двойна доза.

"Джонсън&Джонсън"най-вероятно не е последният производител на ваксини, който скоро ще обяви изпитвания във фаза 3 в САЩ. Компании като "Новавакс" и "Санофи" също провеждат свои клинични изпитвания и техните ваксини се основават на различен дизайн, като могат да се окажат също толкова добри или по-добри от водещите претенденти.

"Нуждаем се от няколко ваксини защото в света има 7 милиарда души и нито един доставчик на ваксини няма да може да произвежда в такива мащаби", коментира д-р Барух. 

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?