Джордж Буш нарече грешка изтеглянето на НАТО от Афганистан

Джордж Буш нарече грешка изтеглянето на НАТО от Афганистан

Бившият президент на САЩ Джордж У. Буш разкритикува изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан и го нарече "грешка", от която според него ще пострадат "афганистанските жени и девойки", предаде Франс прес в сряда.

"Афганистанските жени и девойки ще страдат неописуемо. Това е грешка", възмути се пред германската медия "Дойче веле" бившият президент, изпратил американски сили в Афганистан през есента на 2001 г., след атаките от 11 септември.

"Те просто ще бъдат изоставени и ще ги изтребят онези много жестоки хора, и заради това ми се къса сърцето", казва той в интервюто, дадено по случай посещение на Ангела Меркел във Вашингтон.

Според Буш германската канцлерка "има същото усещане като него". В интервюто си той отдава дължимото на "класата и достойнството" на Меркел, която ще напусне наесен канцлерския пост след 16 години начело на Германия.

Утре канцлерката ще разговаря в Белия дом с президента демократ Джо Байдън.

Командващият американските сили и силите на НАТО в Афганистан генерал Остин Скот Милър се оттегли в понеделник от функциите си в рамките на окончателното изтегляне на чуждестранните войски от страната, където талибаните не престават да разширяват влиянието си. Това бе един от последните етапи преди окончателното изтегляне на чуждестранните войски от Афганистан, което се очаква да приключи в края на август.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят