Джордж Буш посрещнат официално на пл. „Св. Ал. Невски”

Джордж Буш посрещнат официално на пл. „Св. Ал. Невски”

С тържествена церемония, продължила половин час и при изключителни мерки за сигурност президентът на САЩ Джордж Буш и съпругата му Лора бяха посрещнати в понеделник сутринта от българския президент Георги Първанов и съпругата му Зорка. Американският президент е на официално посещение в София, започнало в неделя вечерта.

Буш прие строя на почетната гвардейска рота, след което изслуша заедно с Първанов американския и българския национален химн.

Гостът положи венец на Паметника на Незнайния воин. Двамата държавни ръководители и съпругите им поздравиха български рейнджъри, участвали в мисии в Ирак и в Афганистан.

В рамките на „разчупване” на протокола, Буш се отклони от начертания сценарий и отиде да се здрависа с граждани, които стояха зад огражденията. Това накара и охраната му да „импровизира” многократно оттренираната ситуация. Реакцията на гражданите бе сърдечна, без изблици на екзалтация.

Сред официалните лица на церемонията бяха вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин, министърът на отбраната Веселин Близнаков, министърът на финансите Пламен Орешарски, кметът на София Бойко Борисов. Зад огражденията можеха да се видят депутати и бивши министри като Анастасия Мозер, Марио Тагарински, Соломон Паси, Пламен Панайотов.

Президентът е придружаван от голяма група американски журналисти, а българските им колеги и екипите им надвишават стотина души.

След церемонията по официалното посрещане започва срещата между президентите Първанов и Буш в сградата на Президентството на "Дондуков"2, като акцент в нея ще бъдат развитието на двустранните отношения и актуални международни въпроси. Сред темите, които ще бъдат дискутирани, са икономическото и военнополитическо сътрудничество, премахването на визовия режим между двете страни, проблемът с осъдените в Либия български медицински сестри.

В рамките на визитата е предвидена и среща на президента Буш с премиера Сергей Станишев, както и участие на госта в среща с български и чуждестранни студенти от Американския университет.

С посещението в България Джордж Буш завършва европейската си обиколка, която включи още визити в Чехия, Полша, Италия и Албания, и участие в срещата на върха на държавите от Г-8 в Германия. В неделя Буш пристигна от Албания, където се срещна с държавните ръководители на Албания, Македония и Хърватия.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?