Джордж Буш пристига в България през юни

Джордж Буш пристига в България през юни
Президентът на САЩ Джордж Буш ще пристигне на официално посещение в България на 10 и 11 юни тази година, съобщиха във вторник от президентство. Визитата е по покана на Георги Първанов. Посещението на Буш става броени месеци преди първите американски войници да встъпят в съвместните българо-американски бази у нас.

Месец по-рано, на 6 и 7 май министърът на външните работи Ивайло Калфин ще замине в САЩ, за да подпише необходимите допълнителни 12 технически споразумения за ползване на съоръженията.

Във вторник американският посланик Джон Байърли маркира възможните теми на разговор между двамата президенти. Това са Статутът на Косово, отношенията с Русия и разнообразяването на енергийните доставки за региона и ЕС. България вече се обвърза с дългосрочни договори с “Газпром” за доставка на газ, в ход е и процедура по ратифициране на проекта за нефтопровода Бургас-Александруполис, в който Русия притежава основен дял.

Това е второто посещение на американски държавен глава в България. Първото бе на Бил Клинтът в края на 1999 година, малко след като София даде въздушен коридор за ударите срещу Югославия.   

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?