Джордж Клуни бе арестуван при протест пред посолството на Судан

Джордж Клуни бе арестуван при протест пред посолството на Судан

Актьорът Джордж Клуни беше арестуван в петък по време на участие в протестна демонстрация пред сградата на посолството на Судан във Вашингтон, предадоха световните агенции. Заедно с него са били задържани и баща му – журналистът Ники Клуни, и други активисти, защото блокирали входа на дипломатическата мисия и не е съобразили с трикратните предупреждения на полицията да не пресичат определената от службите на реда линия пред сградата.

Протестиращите обвиняват президента на Судан, че е предизвикал хуманитарна криза в страната си и не допуска храни и други помощи да стигнат до населението в граничещия с Южен Судан размирен район.

На 50-годишната кинозвезда на Холивуд, баща му и няколко конгресмени били сложени белезници и били отведени с камионетка на Сикрет сървис.

Само два дни по-рано Клуни се върна от посещение в Судан и в четвъртък заяви на изслушване в Сената, че Вашингтон трябва да заеме твърда позиция към суданския президент Омар Башир и още двама висши судански ръководители, обвинени от Международния наказателен съд в рамките на разследването на жестокостите, извършени в суданската област Дарфур между август 2003 г. и март 2004 г.

Клуни заяви, че се надява да привлече по-голямо внимание към въпроса и че ако не бъдат предприети действия в следващите месеци, в Судан ще настъпи истинска хуманитарна катастрофа.

Споделяне

Още от Свят