Джордж Клуни получи почетен "Сезар” и призова за защита на свободата в Америка на Тръмп

Режисьорът Пол Верховен получи отличие за най-добър филм

Джордж Клуни получи почетен "Сезар” и призова за защита на свободата в Америка на Тръмп

Популярният американски актьор и режисьор Джордж Клуни получи почетен "Сезар" на 42-рата церемония по раздаването на престижните френски кинонагради в Париж, съобщи Франс прес. В словото си при получаването на приза Клуни призова за защита на свободата в Америка, управлявана от президента Доналд Тръмп.

"Ние се описваме като защитници на свободата, но ние не можем да защитим свободата в чужбина, ако я забравим у дома", заяви актьорът, който няколкократно визира Доналд Тръмп. "Светът преминава през важни промени, но не всички са в правилна посока", каза Клуни, който призова да не се смесва опозицията с нелоялността.

Американският актьор се пошегува с коментарите на Тръмп, че Париж вече не е това, което е бил. "Да, никой не иска вече да ходи в Париж, защото тук явно е ужасно", каза Клуни с усмивка, стоящ до съпругата си Амал на червения килим. "Ами ние имаме да поработим по някои неща в Съединените щати. Мисля, че и вие тук имате някои от същите проблеми, така че, успех!" добави той.

По-рано вчера, в реч пред американската организация "Консервативно политическо действие" Доналд Тръмп заяви, че "Париж вече не е Париж" - заради заплахата от тероризъм - и че негов приятел вече не ходи там, припомня АП. Според френската киноакадемия Клуни е "най-харизматичният артист на своето поколение, притежаващ в пълна степен холивудския блясък, присъщ за големите екранни звезди. Неговият чар, хумор, личност и ангажираност са източник на неувяхващо възхищение!"

Клуни получи отличието като признание за неговия разностранен талант като актьор, режисьор, сценарист и продуцент. Петдесет и пет годишният холивудски любимец е носител на многобройни награди, сред които "Оскар" за поддържаща роля за "Сириана" (2006) и "Оскар" за най-добър филм като продуцент на "Арго"(2013).

Джордж Клуни е носител и на две награди "Златен глобус" за най-добър актьор за превъплъщението му в "О братко, къде си?" на братята Коен през 2001 г. и за "Потомците" на Александър Пейн през 2012 година. През 2016 година друг американски актьор беше удостоен с почетен "Сезар" - Майкъл Дъглас, припомня агенцията. Преди него носители на приза бяха неговите сънародници Кевин Костнър /2013/, Скарлет Йохансон (2014) и Шон Пен (2015).

Продукцията със заглавие "Тя" на холандския режисьор Пол Верховен получи "Сезар" за най-добър филм.

Изабел Юпер е отличена като най-добра актриса за главната ѝ роля във филма. Наградата за най-добър актьор получи Гаспар Юлиел за филма "Това е само краят на света" на канадския режисьор Ксавие Долан. 

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?