Джордж Сорос: Германия или да приеме еврооблигациите, или да напусне еврозоната

Джордж Сорос: Германия или да приеме еврооблигациите, или да напусне еврозоната

Германия може да избира между еврооблигациите и напускането на еврозоната. Тази теза лансира в последните дни милиардерът Джордж Сорос. Както пише цитиращият го френски вестник "Трибюн", "Сорос хвърли камък в блатото в сряда вечерта с пространната си реч в Центъра на финансови изследвания във Франкфурт". Тя се съдържа и в обширно есе на американския инвеститор и филантроп, тиражирано от всички големи печатни издания в Германия и цитирано от Дойче веле.

Според Сорос проблемът на еврозоната идва от липсата на лидерска позиция на Германия, която, според него, трябва да избира или да приеме еврооблигациите или да напусне еврозоната. Тази гледна точка е като взрив за ушите на германците, които не са свикнали да бъдат поучавани какво да правят в икономиката на собствената си земя, още повече от американец, отбелязва "Трибюн".

Според финансиста непълният валутен съюз е в основата на всички злини. Корените на кризата трябва да се търсят в историята и непълнотата на договора от Маастрихт, посочва Сорос. "Архитектите на еврото признаваха, че има незавършен строеж - валутен съюз без политически съюз", пояснява американският милиардер, цитиран от "Трибюн".

Според Сорос има само едно лекарство за справяне с кризата - въвеждането на еврооблигации. Сегашната криза е истински кошмар, който може да разруши целия Европейски съюз и да постави Европа в положение, което определено ще е по-лошо от ситуацията преди създаването на Евросъюза, предупреждава Сорос, цитиран от Дойче веле.

той казва, че е крайно време Германия да поеме ръководната роля в Европа: "Германия седи на шофьорското място, волно или неволно", кава американският милиардер. Той не обвинява Германия, че носи вина за кризата, но е убеден, че канцлерът Ангела Меркел води погрешна политика.

Строгата политика на икономии не върши никаква работа, защото намаляването на бюджетния дефицит не води до намаляване и на дълговете, предупреждава Сорос. Ако Европа приеме въвеждането на еврооблигации - тоест, ако консолидира дълговете на еврозоната, това незабавно ще елиминира опасността от държавни фалити.

Така много от сегашните проблеми, смятани за неразрешими, ще се изпарят. Въвеждането на еврооблигации ще доведе до бързо падане на лихвите, до подобряване на платежните баланси на банките и до оздравяване на държавните бюджети на кризисните страни, смята Сорос.

Все пак той добавя, че еврооблигациите не са някакво чудотворно лекарство, тъй като не решават някои от основните проблеми, като например проблема с различната конкурентоспособност на отделните държави в еврозоната. Въвеждането им обаче според него ще облекчи кризисните страни, тъй като ще направи структурните реформи по-лесни за изпълнение.

Ако Германия приеме въвеждането на еврооблигации, това би променило коренно политическия климат и би улеснило прокарването на необходимите реформи. Освен това ЕС се нуждае и от един банков съюз, който да отпуска кредити на всички страни от еврозоната при еднакви условия. Спасяването на Кипър показа необходимостта от подобна универсална парична политика, подчертава Сорос.

Германия има право да отхвърля еврооблигациите. Но няма никакво право да пречи на закъсалите страни от еврозоната да се избавят от неволята си, като се обединят и пуснат в обращение еврооблигации, казва Сорос. И ако Германия продължава да отхвърля тази възможност, тогава тя трябва да напусне еврозоната. Дори без участието на Германия европейските облигации биха били много по-добри, отколкото американските, британските или японските, твърди известният финансов спекулант.

Джордж Сорос е една от най-противоречивите личности на нашето съвремие, отбелязва Дойче веле и припомня момент от неговата биография. Той добива популярност през 90-те години на миналия век, когато в т.нар. "черна сряда" (16 септември 1992 г.) играе успешно срещу британската лира стерлинг и принуждава Bank of England да изтегли валутата си от Европейската монетарна система. Само от тази интервенция Сорос печели 1,1 млрд. долара, с което си спечелва прозвището "човекът, разорил Bank of England". Според някои наблюдатели той е гениален инвеститор и визионер, други го смятат за злодей, който печели от упадъка на цели нации и икономики, добавя Дойче веле.

А според френския "Трибюн" моментът, в който се прави това изявление, изобщо не е безобиден - федералните избори са насрочени за септември, а съперникът на сегашния канцлер Ангела Меркел, социалдемократът Пеер Щайнбрюк, заяви преди време, че е за еврооблигациите. Сорос се надява по този начин да окаже натиск върху предизборните дебати в Германия, пише френското издание.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа