Министерствота на правосъдието на САЩ обмисля

Джордж Цимерман може да бъде изправен пред федерален съд

Протестите срещу оправдателната му присъда продължават, Обама призова към спокойствие

Джордж Цимерман може да бъде изправен пред федерален съд

Американското министерство на правосъдието преценява дали има достатъчно доказателства, за да подкрепи изправяне пред федерален съд на Джордж Цимерман, който застреля невъоръжения цветнокож тийнеджър Трейвън Мартин и дали това е възможно, след като Цимерман бе оправдан от щатски съд във Флорида, предаде агенция Ройтерс в понеделник.

"Опитни федерални обвинители ще преценят дали има доказателства за нарушение на федералните наказателни закони за гражданските права, подлежащо на съдебно преследване и дали е уместно изправяне пред федерален съд в съответствие с политиката на министерството за федерално съдебно преследване след процес в щатски съд", заяви говорител на министерството на правосъдието.

17-годишният Трейвън Мартин бе застрелян през февруари 2012  г. от 29-годишния Джордж Цимерман, който в събота бе оправдан по всички обвинения от съдебно жури в състав от шест жени в Санфърд, Флорида.

Оправдателната присъда предизвика още същия ден протести във Вашингтон, Ню Йорк, Сан Франциско, Чикаго, Атланта, Филаделфия. Протестите продължиха и в неделя вечер. 2000 души преминаха в протестен марш между Юниън скуеър и Таймс скуеър в Ню Йорк. Полицията арестува двайсетина от най-агресивните протестиращи. Участниците носеха плакати "Няма справедливост", някои били облечени с тениски с надписи "Застреляй ме, аз съм чернокож!".

В Бостън около 500 демонстранти проведоха акция в Роксбъри. Нови митинги се проведоха и в Сан Франциско, Сакраменто и Сан Диего.

Съединените щати са правова държава и съдът се произнесе, заяви президентът Барак Обама, след като съдът оправда Джордж Цимерман за убийството на младия цветнокож Трейвън Мартин.

"Зная, че този случай породи силни страсти. В деня след присъдата зная, че тези страсти могат да се разгорят. Но ние сме правова държава и съдът се произнесе", заяви Обама в декларация.

"Сега приканвам всички американци да уважат призивите към размисъл и спокойствие, които отправиха двамата родители, загубили младия си син", посочва президентът в декларацията. Той добавя, че смъртта на 17-годишния Трейвън Мартин е трагедия не само за неговото семейство, не само за една общност, но и за цяла Америка. Обама приканва американците да "разширят кръга на съчувствието и съпричастността".

"Трябва да се запитаме дали правим всичко необходимо, за да пресечем вълната от насилие с огнестрелно оръжие, което отнема човешки живот всеки ден в нашата страна. Трябва да се запитаме и като отделни личности, и като общество, как да предотвратим подобни трагедии. Това е начинът да почетем паметта на Трейвън Мартин", казва в заключение Барак Обама.

"В Америка все още е твърде черно и бяло" - коментира в редакционна статия британският вестник "Индипендънт" по повод оправдателната присъда на Джордж Цимерман. Вестникът добавя, че въпреки напредъка в областта на гражданските права, отбелязан през последния половин век, пример за който е и чернокожото семейство, което в момента живее в Белия дом, расизмът продължава да нанася вреди и не е изкоренен в Америка.

Изводите от случая с Трейвън Мартин

Няма как случаят с Джордж Цимерман, който бе оправдан в събота по всички обвинения във връзка с убийството на Трейвън Мартин, да се разглежда като нещо друго освен тъжен коментар за състоянието на междурасовите отношения и битката около правото за притежание на огнестрелно оръжие в днешна Америка, пише в своя анализ на случая вестник "Ню Йорк таймс". Няма съмнение, добавя вестникът, че е заради расата - попитайте всеки чернокож, включително президента Обама, и той ще ви разкаже поне няколко истории, които зловещо приличат на случилото се в онази дъждовна нощ в Санфорд, щата Флорида.

Макар осъждането на Цимерман да можеше да доведе до един емоционален катарзис, все още щяхме да сме страна, измъчвана от расизъм, който продължава да съществува във все по-прикрити форми, въпреки оптимистичната оценка на Върховния съд, "че нещата са се променили драстично", както посочи той в своето решение от миналия месец, с което отмени основната част от Закона за избирателните права от 1965 г.

Министерството на правосъдието е право да продължи разследването си дали Цимерман може да бъде преследван по силата на федералното законодателство за гражданските права.

Съдебните заседатели излязоха с присъдата, след като бяха помолени да разгледат действията на Цимерман на фона на печално известния вече закон "Отстоявай територията си" . Според закона, чиито версии се срещат в над 20 щата, човек може да използва смъртоносна сила, ако той или тя "основателно сметне", че е необходимо да предотврати смърт или тежка телесна повреда - малко препятствие, което прокурорите по това дело неуспешно се бориха да преодолеят.

Тези закони звучат сякаш трябва да се прилагат по интуиция - кой би твърдял, че няма да се предпазиш срещу тежка телесна повреда? Но, разбира се, концепцията за "основателното убеждение" се превръща в смъртоносна опасност, когато са замесени огнестрелни оръжия. И когато "Отстоявай територията си" намери пресечна точка с хлабавите закони за открито носене на огнестрелно оръжие, той по същество работи в полза на всеки, който е решил да изземе ролята на правоохранителните органи, притежава 9-милиметров пистолет Кел-Тек и е озлобен, пише по-нататък "Ню Йорк таймс".

Дотук годината е лоша за контрола върху огнестрелните оръжия. Но ако не друго, подобни случаи трябва да събуждат същата загриженост, каквато и масовите убийства, които винаги предизвикват национален протест и обещания за законодателни промени. Бяхме окуражени, че в изявлението си след произнасянето на присъдата президентът Обама не изпусна възможността да осъди за пореден път "вълната от насилие с огнестрелни оръжия", заливаща страната.

Накрая, най-плашещото е, че има толкова много хора с огнестрелни оръжия, които са като Джордж Цимерман. Законите и правосъдието може никога да не успеят да елиминират напълно страха и расизма, но също така не трябва нашите закони да позволяват и дори да спомагат за прилагането на най-смъртоносните формулировки в тях.

Трейвън Мартин беше едно невъоръжено момче, което се прибираше от магазина за хранителни стоки. Ако можеше само Флорида да му върне живота така лесно, както връща обратно пистолета на Джордж Цимерман, пише "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?