Джордж Зарубин е новият президент на Фондация “Америка за България“

Джордж Зарубин е новият президент на Фондация “Америка за България“

Джордж Зарубин е новият президент и главен изпълнителен директор на Фондация “Америка за България“, съобщиха от организацията във вторник.

“За мен е чест да се присъдиня към Фондация „Америка за България“ и съм вдъхновен от мисията ѝ да подкрепя България в превръщането ѝ в успешна и модерна европейска страна“, заяви Зарубин, който бе избран също и за член на борда на директорите.

С инвестиции от 30 милиона долара годишно Фондация “Америка за България“ е най-големият дарител на българското образование, култура, историческо наследство, гражданско общество, земеделие и социална сфера.

“Нямам търпение да започна работата с уважавания борд на директорите, изключителния екип и всички партньори в страната, за да продължим важната мисия на организацията, да утвърдим дългогодишните традиции на доброжелателство и приятелство между Америка и България, както и контактите между хората от двата народа и обмена на идеи и ресурси“, посочи той.

Зарубин има значителен опит в областта на филантропията и управлението на фондации, натрупан  в някои от водещите световни институции. Преди да заеме длъжността си във Фондация “Америка за България“, Зарубин работи за Salzburg Global Seminar, където в продължение на три години е вицепрезидент и главен директор развитие в офисите на организацията във Вашингтон и Залцбург.

Като президент на Eurasia Partnership Foundation в Тбилиси, Грузия, между 2007 г. и 2013 г. Зарубин  развива новосъздадените фондации-партньори на организацията в Армения, Азербайджан и Грузия, които подкрепят утвърждаването на върховенството на закона, гражданското участие, разработването на задълбочени изследвания,  филантропията и поддържането на мира.

Преди това в продължение на седем години Зарубин заема различни длъжности в Eurasia Foundation – директор на програмата за сътрудничество в Южен Кавказ в Тбилиси, изпълнителен директор на програмата за развитие и вицепрезидент на програмата за развитие в офиса на неправителствената организация във Вашингтон.

Между 1995 г. и 1999 г. е изпълнителен директор на Фондация Сорос в Казахстан. Работата му в този период е в областта на  гражданското и висшето образование, медиите, културата, върховенството на закона и подкрепата за програми за микрокредитиране.

Преди да навлезе в света на филантропията, в продължение на шест години, Зарубин практикува право в Калифорния. Прекарва също така три години в Русия, където работи като адвокат за корабната компания “Новоросийск“ и научава руски език.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?