Джорджо Наполитано се оказа консенсусният италиански президент

Джорджо Наполитано, сн. ЕПА/БГНЕС

Политическите партии в Италия бяха призовани от преизбрания в събота вечерта за втори път като президент на страната Джорджо Наполитано да проявят отговорност, за да излезе страната от политическата безизходица, в която изпадна след парламентарните избори преди близо два месеца, които не излъчиха ясен победител, предаде Ройтерс.

 

"Силно се надявам, че през следващите няколко седмици, като се брои от идните дни, всички страни ще изпълнят своите задължения, с цел укрепване на държавните институции", каза Наполитано в кратко изявление след като получи подкрепата на членовете на избирателните комисии едва в шестия кръг на започналите в четвъртък президентски избори.

 

Преизбирането му бе последвано от оставката на лидера на Демократическата партия Пиер Луиджи Берсани, който обеща да се оттегли от председателското място във водещата формация в левоцентристкия блок, след като мнозина нейни депутати не се подчиниха в петък на указанията му и не подкрепиха посочения кандидат-президент Романо Проди. Оставка е подало и цялото ръководство на партията.


Берсани благодари на Наполитано, че е поел отговорността да се съгласи на безпрецедентен втори президентски мандат, въпреки напредналата си възраст, но предупреди, че политическите проблеми пред страната остават.

 

Италианският президент определи своето преизбиране като "сложно изпитание в тежък период", предаде ИТАР-ТАСС.

 

Той ще положи клетва за нов седемгодишен президентски мандат в понеделник в сградата на парламента. След това той ще възобнови консултациите за съставяне на ново правителство, които са в задънена улица, тъй като никоя политическа сила няма мнозинство и в двете камари на законодателния орган.

 

При необходимо абсолютно мнозинство от 504 гласа от общо 1007 членове на избирателната колегия, Наполитано бе преизбран убедително със 738 гласа. Той не бе подкрепен от "Движението 5 звезди" на комика Бепе Грило, което изразява протеста срещу традиционната политическа класа, както и от крайната левица и еколозите, които гласуваха за юриста и политик Стефано Родота, получил общо 217 гласа.

 

Бепе Грило определи резултата от изборите като държавен преврат и обвини традиционните политически партии, че са сключили безпринципна сделка, за да спрат промяната. Според комика водещите политически сили в Италия, блокът на Берсани и десноцентристкият блок на бившия премиер Силвио Берлускони ще формират голяма коалиция, която ще състави правителство начело с експремиера социалист Джулиано Амато. От нея се очаква да запуши устата на съдебната власт и да запази държавното финансиране за политическите партии.

 

Очаква се Наполитано да работи именно за формиране на широк коалиционен кабинет. Ако това не стане, той има право да свика нови предсрочни парламентарни избори.

 

87-годишният Наполитано, бивш комунист, е първият държавен глава в историята на Италианската република, избран за втори мандат на поста. Наполитано се оказа консенсусна фигура, след като избирателната колегия, съставена от членовете не двете камари на парламента и представители на 20-те италиански области, отхвърли предложените досега кандидати.

 

Италианският президент има малко реални правомощия, но е гарант на конституцията и олицетворява единството на нацията, като може да изиграе ключова посредническа роля, особено по време на криза.

 

Сегашният мандат на Наполитано изтича на 15 май. На 29 юни италианският президент навършва 88 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?