Джулиан Асандж готов да се върне в САЩ срещу помилване за Челси Манинг

Джулиан Асандж

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж е готов да бъде екстрадиран в САЩ, при условие че американските власти помилват информаторката на тази организация Челси Манинг, осъдена на 35 години затвор, съобщи ТАСС.

"Ако (президентът на САЩ Барак) Обама нареди да помилват Манинг, Асандж ще се съгласи да бъде екстрадиран в САЩ, въпреки че делото, образувано от правосъдното министерство, явно е неконституционно", се казва в съобщение от официалната страница на Уикилийкс, качено в четвъртък в Туитър.

Ен Би Си съобщи неотдавна, че президентът на САЩ може скоро да смекчи наказанието на 29-годишната

Челси Манинг, която се наричаше Брадли, преди да смени пола си. Бившата военнослужеща излежава присъда за предаването на повече от 700 000 поверителни американски документа на разобличителния сайт Уикилийкс. Това бе най-голямото изтичане на секретни материали в историята на САЩ.

През ноември Уикилийкс призова Обама да помилва до края на мандата си и Манинг, и бившия сътрудник на американската Агенция за национална сигурност (АНС) Едуард Сноудън.

През 2013 г. Сноудън, бивш сътрудник за Агенцията за националната сигурност на САЩ, разгласи сведения за извършваното от американските специални служби електронно следене, включително незаконно подслушване на телефони на чуждестранни лидери. Сега той живее в Русия като временно пребиваващ, а в В САЩ го чака съд по тежки обвинения в издаване на държавни тайни.

Джулиан Асандж се укрива в еквадорското посолство във Великобритания, за да избегне екстрадиция в Швеция и арест по силата на разследване за изнасилване след подадена от шведка жалба срещу него. Асандж отрича да е замесен в изнасилване и казва, че това е трик с цел да бъде екстрадиран в САЩ, които искат да съдят австралиеца за разпространение на секретна информация. Заплашва го 35-годишна присъда или смъртно наказание, отбелязва ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?