Джулиан Асандж се съгласи да бъде разпитан в Лондон

"Уикилийкс" публикува над 30 хил. документа от архивите на "Сони" за връзките и с Белия дом

Джулиан Асандж

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се е гласил да бъде разпитан от шведски прокурори в Лондон, съобщи адвокатът му, цитиран от Си Ен Ен. 

Асандж се укрива в посолството на Еквадор в британската столица от 2012 г. Той потърси убежище там, след като Великобритания реши да го екстрадира в Швеция, където е рзследван по два случая за сексуален тормоз и изнасилване.

Асандж отказва да отиде в Швеция. Мотивът му е, че се страхува шведските власти да не го предадат на САЩ. В Щатите той ще трябва да отговаря по обвинения, свързани с най-голямото изтичане на тайна информация в историята на страната – военни, дипломатически и разузнавателни документи. 

Ако Асандж бъде съден в САЩ, има вероятност да получи смъртно наказание.

Един от основните източници на "Уикилийкс" – редник Брадли Манинг, вече получи 35 години затвор за изнасянето на над 700 хил. секретни документа.

Досега шведските прокурори настояваха Асандж да бъде разпитан в Стокхолм, но преди месец склониха разпитът да стане в Лондон, защото процесът е в задънена улица, а срокът за повдигане на обвинение изтичат през август. 

Междувременно, пет месеца след скандала със зрелищната хакерска атака срещу "Сони пикчърс", "Уикилийкс" публикува над 30 хил. документа от архивите на компанията с възможността за лесно търсене. 

Сайтът съобщи в изявление, че поставя на обществено разположение 30 287 документа на "Сони пикчърс ентъртейнмънт" (СПЕ) и 173 132 електронни писма от и до над 2200 адреса на СПЕ.

През ноември СПЕ, която е филиал на японската компания "Сони", стана жертва на мащабна хакерска атака. Така бяха откраднати личните данни на 47 хил. служители и трети лица, включително звезди от шоубизнеса, както и финансови документи, сценарии, електронни писма, някои от които изтекоха в интернет, а също и пет филма на студиото. 

Хакерите настояваха "Сони пикчърс" да не излъчва фирма "Убийствено интервю", в който се разказва за заговор за убийството на севернокорейския лидер Ким Чен-ун. В крайна сметка филмът беше разпространен, но ограничено. 

"Архивите на "Сони" сега са публикувани във формат, който позволява търсения, и дават рядък поглед върху организацията на голяма мултинационална компания", се добавя в изявлението на "Уикилийкс". В него се твърди, че в тези архиви може да се видят лобистки дейности на компанията и връзките ѝ с Демократическата партия на САЩ. 

"Известната дейност на "Сони" е да произвежда развлекателни продукти. Архивите ѝ обаче показват, че зад кулисите това е влиятелна фирма, с връзки с Белия дом (в тези архиви има почти 100 електронни адреса на американското правителство),способна да влияе върху законите и политиките и свързана с американския военнопромишлен комплекс“, се казва в изявлението на "Уикилийкс". 

В архивите например се вижда как шефът на СПЕ Майкъл Линтън вечеря с президента Обама или как служители на компанията набират средства за Демократическата партия, например за губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо. 

Скандалът с хакерската атака срещу "Сони пикчърс" от ноември доведе до оставката на шефката на компанията Ейми Паскал след публикуването на нейни електронни писма с расистки изказвания по адрес на Барак Обама, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят