ДЗИ купува хеликоптери за медицинска помощ по магистралите

ДЗИ купува хеликоптери за медицинска помощ по магистралите, съобщи пред журналисти днес Емил Кюлев, главен изпълнителен директор на застрахователното дружество.

До края на годината ще пристигнат първите две или три машини. Хеликоптерите са от САЩ, марка БЕЛ, и струват между 500 хиляди и един милион евро всеки, каза Кюлев. Те ще се използват за бърза медицинска помощ на ползвателите на застраховката "Автокаско" на ДЗИ. За тези клиенти на компанията услугата ще е безплатна. Екипите няма да отказват помощ на никого, но тези, които не са застраховани в ДЗИ ще трябва да плащат, уточни Кюлев. ДЗИ ще строи площадки за хеликоптерите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново, предаде БТА.

ДЗИ е финализира покупката на малка лицензирана авиокомпания каза Кюлев, но не съобщи името на компанията и стойността на сделката. Освен хеликоптерите ДЗИ ще купи и самолети и около 20 линейки за осигуряване на бърза помощ за своите клиенти.

Дружеството планира да купи или изгради свои медицински клиники, каза още главният изпълнителен директор.

Структурата на ДЗИ се е разширила през тази година с две нови дружества - "Здравноосигурително акционерно дружество ДЗИ" АД за доброволно здравно осигуряване и "ДЗИ - Пенсионно осигуряване" АД.

За първите 8 месеца на годината ДЗИ отчита 63,5 млн. лв. приходи от застрахователни премии, от които 11,7 млн. лв. в "ДЗИ" АД и 51,8 млн. лв. в "ДЗИ - Общо застраховане" АД. Данните за 2002 година са съответно 13,8 млн. лв. и 40,9 млн.лв. В сравнение с миналата година общото застраховане на ДЗИ е с ръст от 25 процента, съобщиха от дружеството.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: