ДЗИ се включи в съдебен иск срещу Нова Плама

ДЗИ Банк АД-София се присъедини към Йорсет Холдингс с искане да бъде възобновено съдебното производство за обявяване на несъстоятелност на рафинерия "Нова Плама". Това съобщи в понеделник съдия Силвия Кръстева, говорител на Окръжния съд в Плевен, цитирана от БТА.

В съда са постъпили възражения от адвокатите на рафинерията срещу подновяване на делото. Основният мотив е, че Йорсет Холдингс не притежава необходимите 15 процента от общия размер на вземанията по оздравителния план.

Защитата на "Нова Плама" настоява за спиране на производството по несъстоятелност и заради образувано следствено дело срещу бившите синдици на рафинерията - Лили Тодорова и Николай Пенев. По случая работи Националната следствена служба, за да бъде установено дали са приети неправомерно вземания от кредитори. Две от вземанията са били получени от Първа частна банка и Минерал Банк, чиито правоприемници са съответно Йорсет Холдингс и ДЗИ Банк, твърдят адвокатите.

В момента тече процедура по размяна на книжа, след което съдът в града, на закрито заседание, ще се произнесе по исканията и възраженията. Тогава ще бъде определено дали делото за несъстоятелност ще бъде насрочено, поясни съдия Кръстева.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?