Е-атлас ще съветва кои почви у нас за какви култури са подходящи

Е-атлас ще съветва кои почви у нас за какви култури са подходящи

Да се разработи електронен атлас в помощ на зърнопроизводителите, който да им казва кои почви у нас за какви култури са подходящи и как да се поддържа доброто им състояние, се разбраха в четвъртък шефът на Селскостопанската академия Петър Славейков, зам. директорът на Института по почвознание Мартин Банов и ръководителите на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов, Радослав Христов и Дамян Вътев.

Институтът "Пушкаров” ще разработи електронна информационна система за оценка и подобряване плодородието на почвите у нас. Това ще стане след пълен лабораторен анализ Системата ще включва информация за химичния анализ и процента влага в почвите.

Цифровият атлас ще помага на фермерите и да се борят със сушата и ще им дава препоръки как ефективно да торят земите си, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Всяка година данните за състоянието на 30-сантиметров слой на почвата ще се актуализират, а на четири години – ще се обновява и информацията за 60-сантиметровия почвен слой.

Електронната информационна система на почвите е част от дългосрочната стратегия за развитие на земеделието и аграрните науки, която ще бъде разработена от звената на Селскостопанска академия, заяви шефът ѝ Славейков. Стратегията ще предвижда и създаването на нови селекции пшеница и слънчоглед.

Зърнопроизводителите подчертали, че сортовете българско зърно, разработени в българските научни институти, са в пъти по-добри и качествени от вносните. За запазване на родното производство и решаване на проблемите с климатичните промени двете страни се договорили в кратки срокове да пристъпят към конкретно прилагане на научните достижения в практиката. В тази връзка предстои подписване на меморандум за сътрудничество между Селскостопанска академия и представителите на аграрния бизнес.

Споделяне

Още от Бизнес