Е-картите ще съдържат данни и за кръвната група, алергии и желание за донорство

На осмата година сме на “решителна крачка“ пред заработване на електроното здравеопазване

Е-картите ще съдържат данни и за кръвната група, алергии и желание за донорство

Електронните карти, които ще дават достъп на гражданите до електронни услуги на правителството и общините ще съдържат и данни за здравния статус на хората. Това ще стане след като тръгне интегрираната електронна здравна система, което се очаква да се случи в края на тази година, стана ясно в четвъртък на осмата национална конференция за електронното здравеопазване.

 

“На електронната карта ще се въведат данни за здравния статус на хората – кръвната група, алергии и дали са съгласни да бъдат донори – информация, която е важна при спешни случаи“, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Тази информация обаче ще бъде качена на електронната карта след като заработи интегрираната здравна информационна система, която трябва да осигури обмен на данни между всички доставчици на здравни услуги и институциите.

 

Заместник-министърът на информационните технологии и съобщенията Валери Борисов увери, че личните данни за здравния статус на гражданите ще бъдат защитени.

 

Атанасова съобщи, че в момента обществената поръчка за изграждането интегрираната система се обжалва във Върховния административен съд. Надявам се, че съвсем скоро ще приключи делото, имаше жалба в КЗК, тя беше отхвърлена, така че се надяваме скоро да приключи делото и да пристъпим към изграждането на системата.

 

“Ние сме заложили за интегрираната информационна система срок за нейната направа в рамките на шест месеца. Тя е в рамките на няколко лота и ще се работи не поетапно, а паралелно“, каза тя.

 

На въпрос какви ще са първите електронни здравни услуги, достъпни за гражданите, Атанасова заяви: “За да заработи тази карта и да има възможност чрез нея човек да има достъп до здравни услуги трябва първо да е изградена интегрираната информационна система, да се изградят електронни системи във всички лечебни заведения за обмен на информация, цялата връзка с НЗОК и т.н. Т.е. трябва да кажем, че в момента сме на една много решителна крачка в посока на това да заработи електронното здравеопазване“.

 

За сравнение на предишната – седма конференция  за електронното здравеопазване бе обявено, че хората ще ползват електронни рецепти, електронни болнични листове и ще имат достъп до електронното си здравно досие през есента на 2013 година, а на по-предишната – шеста конференция бе лансирана идеята за въпросната интегрирана електронна здравна система.

Споделяне

Още по темата

Още от България