Е-регистър ще показва изправни ли са асансьори, ескалатори и ски лифтове

Заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева

Електронен регистър, чрез който ще може да се следи в реално време състоянието на асансьори, ескалатори и ски лифтове, е разработен и до следата на следващата година в него трябва да са въведени данните да половин милион съоръжения с повишена опасност от 14 вида и сто типа. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева в четвъртък по време на проверка чрез е-регистъра в реално време на състоянието на асансьор в софийския квартал "Манастирски ливади".

Чрез електронния регистър ще може да се вижда кога е бил последният ремонт на съоръжението, кой отговаря за поддръжката му, както и номерът на производство и номерът на регистрация.

"Идеята на този регистър е чрез различните нива на достъп всяка една от страните, свързана с поддръжката и контрола на тези съоръжения, да може по-ефективно да си върши работата", коментира Везиева, цитирана от пресцентъра на Министерството на икономиката.

В регистъра данни ще могат да подават както от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), така и лицензираните фирми, които осъществяват контрол и надзор.

Асансьорите са общо една пета от всички съоръжения с повишена опасност, като към момента в регистъра са въведени повече от 2000 асансьора. "Съгласно наредбата този регистър влиза в сила от 2016 г., като в рамките на шест месеца всички фирми са длъжни да въведат данните за асансьорите, върху които осъществяват надзор. До средата на следващата година не трябва да има съоръжение, което не е въведено в регистъра. След това тези, които не са в системата, ще бъдат спирани", заяви Везиева.

Чрез сайта на агенцията по метрология и онлайн регистъра, който ще е достъпен през всички мобилни устройства, ще може да се види дали ползваният асансьор или ски лифт е законно регистриран и проверяван наскоро. Чрез въвеждане на номера от стикера, поставен във всяка кабина, потребителят ще получава пълната информация за съоръжението. Също така при проблеми ще може да се сигнализира агетцията.

Регистърът е стъпка, която помага да се решат съществуващите проблеми, свързани със съоръженията с повишена опасност и с асансьорите, посочва председателят на ДАМТН Стефан Цанков. По думите му, вече няма да бъде възможно да се извършва фалшива регистрация на съоръжения и ще се намали сивият сектор в сферата на поддръжката на съоръжения.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?