Е-рецептата вече работи, но само в някои аптеки

Вече 50% от личните лекари издават електронни направления

Е-рецептата вече работи, но само в някои аптеки

След десетилетие празни обещания и отлагане електронна рецепта най-накрая има и от петък личните лекари и аптеките могат да я ползват. Все още обаче малък брой аптеки и лекари са актуализирали софтуерите си за работа с нея, което се очаква да се случи в следващите седмици, какъвто процес тече и при електронните направления. Това разясниха зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева и представители на фирмата разработчик “Информационно обслужване“. В момента е-рецептата работи в 5 аптечни вериги.

Начева съобщи, че са разработени специални стикери, които ще указват, кои аптеки поддържат услугата. За да се случи това и в останалите аптеки, от МЗ разчитат на добрата воля на аптеки и лични лекари да актуализират софтуерите си с помощта на фирмите, които ги поддържат. Този процес вече тече за електронното направление, което беше пуснато пилотно за PCR-изследванията.

“За по-малко от 2 седмици успяхме да обхванем 50% от общопрактикуващите лекари, които издават електронно направление без проблем. Т.е. електронното направление е факт и до края на годината очакваме всички общопрактикуващи лекари да работят с него“, отчете Начева. Тя обаче не се ангажира със срок кога това ще стане и за е-рецептите, срещу които може да има по-голяма съпротива и протакане.

“Електронната рецепта подпомага работата на лекари и фармацевти и улеснява пациентите. Ползата от електронната рецепта трябва да бъде разбрана от клиентите на софтуерните фирми (аптеки и лекари) и в най-кратки срокове да се включат. Тя дава яснота, прозрачност, наблюдение върху целия процес по предписване и отпускане на лекарствата“, каза Начева.

Тя коментира, че МЗ не иска да създава смут в системата като сложи краен срок за присъединяване към модула за издаване на е-рецепти. Здравните власти искат лекари и аптеки да осъзнаят ползата от е-рецептите и след като започнат да ги ползват, те могат да станат и задължителни. По думите на Начева това може да се случи във всеки момент с промяна в рамковия договор. Дотогава ще се работи и с хартиени рецепти.

Начева обясни, че електронната рецепта не отменя необходимостта от преглед на пациентите. Единствените случаи, в които пациентите могат да не присъстват в кабинетите на личните лекари при издаване на електронна рецепта са коронавирус или престой в болнично заведение.

Липсата на е-рецепти се оказа сериозен проблем в условията на епидемия, тъй като хората със симптоми и карантинираните нямаше как да бъдат преглеждани от личните си лекари, а същевременно аптеките нямаха право да отпускат лекарства без рецепта или с пратени във Viber и други приложения рецепти. 

Пациентите ще получават лекарствата си в аптеките по ЕГН и датата на издаването на рецептата или 12-цифрен код.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?