Е-системата за детските градини в София блокира временно

Сн. БГНЕС, архив

Електронната информационна система за обслужване на детските градини в София блокира временно в първия ден, в който започва записването на приетите на първо класиране за забавачките. В социалните мрежи родители се оплакваха, че не могат да видят какви документи са нужни за записването на децата, а други, че не могат да ги запишат, тъй като системата е недостъпна и за директорите в градините.

На сайта на Столичната община беше пуснато съобщение, че системата е блокирала заради технически проблем. Към 13 часа системата беше достъпна, въпреки че на моменти страницата се зарежда бавно.

Над 7000 деца не намериха място в детска градина в София след първото класиране за общинските забавачки, което беше направено на 10 май.

Общо 19 903 деца чакаха за прием в ясла, градина или подготвителна група в общинските образователни институции в София като 2227 от тях вече са записани, но родителите им искат да ги преместят в друга. Приети бяха 10 530.

Записването на приетите е от 13 до 23 май. Родителите трябва да предоставят на място документи за адрес - лична карта за постоянен адрес и удостоверение от общината за настоящ, бележка от работодателя, че работят по трудово правоотношение, както и копие на трудовата си книжка. Родителите студенти трябва да занесат бележка от университета, в който учат. Тези, които ползват допълнителни точки за по-голям брат, сестра или близнаци, трябва да представят копия от актовете за раждане на децата. За прием в квотата за хронични заболявания е нужно да се предостави решение от ТЕЛК.

Ако родителите са посочили неверни данни, записването ще им бъде отказано и съответното място ще бъде обявено за свободно за следващото класиране. Ако хората не искат да загубят бонус точките за класиране по първо, второ или трето желание, но не искат да запишат приетото си дете в съответната градина, трябва да се откажат със заявление пред директора. Срокът за това също е до 23 май.

В същия ден е и следващото класиране за забавачките. Третото и четвъртото подреждане са на 7 и 21 юни.

Споделяне

Още по темата

Още от България