Е-уроци и в предучилищната, но само за 30 минути на ден

Е-уроци и в предучилищната, но само за 30 минути на ден

Децата от предучилищните групи, за които образованието е задължително, също може да учат във виртуални класни стаи, но стоенето пред екран за тях не може да е повече от 30 минути на ден. Електронните уроци са възможност за дистанционно обучение в детската градина, но не са задължителни.

Това е записано в писмо на министъра на образованието Красимир Вълчев и на ръководството на Националното сдружение на общините в България. В него се дават препоръки как да се организира обучението и за най-малките, които също са принудени да си стоят вкъщи заради антивирусните мерки.

Другите възможности за дистанционно обучение са изпращането на материали, идеи, предложения за игрови ситуации, които родители и деца да разиграват вкъщи и така да се стимулира логическото, творческо мислене, физическата активност на децата. Не е задължително обаче родителите да изпращат информация за това дали са изпълнил задачите, тъй като те са препоръчителни, а не задължителни.

За изпращането на материалите могат да се използват различни електронни платформи, социални мрежи, телефон, електронна поща. Ако малчуганите нямат достъп до интернет, могат да ги получават и чрез медиаторите или непедагогическия персонал в градините.

Учителите на предучилищните групи, които се занимават с форма на дистанционно обучение, могат да работят по 2 или 3 дни в седмицата, а в останалите дни да ползват отпуск. За преподавателите на по-малките групи заетостта е по 1 ден в седмицата.

Непедагогическият персонал също може да работи по времето на извънредното положение. До момента и тези служители, и преподавателите ползват отпуск. Този на непедагогическия персонал обаче изтича. Препоръчва се тези хора да бъдат заети в дребни ремонти, почистване, освежаване, поддръжка на двора или пък да носят образователни материали по домовете на децата, ако родителите са съгласни.

Детските градини в цялата страна са затворени от 16 март и се очаква да не работят поне до 13 май. Голяма част от градините в големите градове поддържат връзка с родителите от самото начало на извънредното положение и изпращат идеи за занимания с децата вкъщи.

Още от първата седмица на извънредното положение голяма част от училищата започнаха дистанционно обучение на учениците. Постепенно то премина от даване на задачи през електронна поща или различни приложения за изпращане на съобщения в синхронно обучение във виртуална класна стая. От началото на тази седмица до 16 април заниманията трябва да са в по-лек режим, а за класовете, които са напреднали с уроците, може и да няма такива.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?