Е-услугите на НАП ще са достъпни само с актуален софтуер

Е-услугите на НАП ще са достъпни само с актуален софтуер

Електронните услуги на Националната агенция за приходите от понеделник ще се ползват само с версии на операционните системи, които все още се поддържат от производителите, както и с браузъри, които в актуални версии.

Електронните услуги ще са достъпни чрез използването на транспортен протокол TLSv1.2., с цел гарантиране сигурността на обменяните данни, пише в съобщение на агенцията.

"Обръщаме внимание, че клиентите на НАП, които ползват операционна система Windows XP и стари версии на браузъри, след 17.02.2020г. няма да могат да достъпят портала за електронни услуги на агенцията. Клиентите на НАП, които използват операционна система Windows 7, чиято поддръжка от производителя изтече на 14.01.2020 г., ще продължат да достъпват портала за електронни услуги, но агенцията не може да гарантира в кой момент портала вече няма да бъде достъпен поради спиране на актуализациите на софтуера от Microsoft", пише в съобщението.

В него се посочва, че за да използват е-услугите, потребителите трябва да имат операционна система в поддръжка от производителя - Windows 8; 8.1(преустановена стандартна поддръжка на 9 януари 2018 г. с налична разширена поддръжка до 10 януари 2023 г.); 10 (32bit и 64bit), Linux (32bit и 64bit) или OSX (64bit). Браузърът трябва да е Internet Explorer/Edge, Google Chrome или Mozilla Firefox в актуални версии, поддържащи TLS 1.2. Нужна е Java, версия 8.х.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?