EADS може да спечели контракт с НАТО за 4 милиарда евро

Европейският авиокосмически и отбранителен консорциум (EADS) вероятно ще получи най-големия отбранителен контракт с НАТО от десетилетия, който е на стойност около 4 млрд. евро, съобщава в. Файненшъл таймс.

Въпреки че решението няма да бъде официално обявено до следващия месец, властите на страните от НАТО могат да възразят срещу сделката до петък, според източници от алианса и от индустриалните среди. НАТО се надява с това решение да продължи и дълго отлаганата програма, която може да струва 4 млрд. евро.

Това ще бъде знак за подновяване на ангажиментите към алианса от двете страни на Атлантическия океан след кризата около войната в Ирак.

Все още обаче съществува риск от нов трансатлантически скандал около сделката заради американската групировка Рейтиън, която се състезава с EADS за получаването на контракта. Според западни дипломати САЩ подкрепят сключването на договор с EADS заради ангажиментите на Нортроп Груман, която произвежда самолетите за наземно наблюдение на американските военно-въздушни сили, по-популярни под името Джей-старс.
САЩ убедиха НАТО да купи директно Джей-старс, но когато няколко европейски членки на НАТО възразиха, Нортроп се присъедини към EADS в производството на подобни самолети, в което се използва корпус на Еърбъс, припомня в. Файненшъл таймс.

По БТА

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?