EADS одобри съкращенията в “Еърбъс”

EADS одобри съкращенията в “Еърбъс”
Съветът на директорите на аерокосмическия концерн ЕADS одобри плана за преструктуриране на дъщерната му компания “Еърбъс”, което ще доведе до масови съкращения на персонала и продажба на част от заводите ѝ, съобщи  във вторник ББС.

В началото на март съветът на директорите на компанията ще проведе преговори с представителите на профсъюзите, след което ще бъдат обявени предстоящите промени. По-рано профсъюзите в Германия и Франция се обявиха против преструктурирането и съкращението на щата в “Еърбъс”, като политиците в двете страни се договориха  да си поделят както уволненията, така и инвестициите.

Както съобщиха преди време информационните агенции, “Еърбъс” ще обяви съкращение на 10-12 хиляди сътрудника в рамките на плана за намаляване на  издръжката на 5 млрд. евро до 2010 г. Компанията има заводи във Великобритания, Испания, Франция и Германия.

За съкращение на разходите на концерна се планира продажбата на заводите във Франция и Германия, съобщава Ройтерс, позовавайки се на френския вестник Les Echos.

Нуждата от икономии възникна, след като през 2006 г. “Еърбъс” просрочи доставките на последния си модел А380, което предизвика криза в компанията, довела до смяната на двама ръководители.

Споделяне

Още от Бизнес