Еърбъс А350 извърши успешен първи тестови полет

Най-новият европейски самолет Еърбъс А350, конкурент на американския Боинг 787-Дриймлайнер, извърши в петък първия си тестови полет, който продължи четири часа и приключи успешно.

 

Машината се отлепи от писта Конкордия на френското летище Тулуза под частично облачното небе и пред погледите на хиляди служители на авиокомпанията, които излязоха от заводите, за да видят новата си гордост. Присъстваха и стотици жители на Тулуза и официални представители.

 

На борда на самолета бе шестчленен екипаж от двама пилоти – французин и британец, и четирима бордови инженери, както и официални лица от компанията строител. След четири часа аеропланът се приземи отново в Тулуза като целият полет бе предаван пряко на сайта на “Еърбъс“, а кацането събра овациите на присъстващите.

 

Това е началото на кампания с тренировъчни полети, която цели пускането във въздуха до края на 2014 г. на самолета, който може да премине 15 000 километра без кацане. Планира се пускането на три версии на модела – A350-800, който ще разполага с 250 места, A350-900 – с 300 места и A350-1000 - с 350 места.

 

В ерата на високите цени на нефта конструкторите са се постарали да го направят по-икономичен и да свалят разхода на гориво, използвайки 50 процента леки композитни материали, нови двигатели и нова форма на корпуса. Крилата му са проектирани във Великобритания.

 

Инженерите на общоевропейския концерн твърдят, че Еърбъс А350 ще е с 25-30 на сто по-икономичен например от Боинг 777.

 

Компанията вече има поръчки за 600 от новите машини, независимо че моделът се забави спрямо първоначалния си графи, което обаче е обичайно за подобни мащабни проекти.

 

Разработката на Еърбъс А350 започна преди седем години и оттогава в проекта са вложени 11 млрд. евро. Целта на европейския концерн е да отнеме от конкурента си Боинг лидерството на пазара.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?