"Еърбъс" изпробва радар за откриване на облаци от вулканична пепел

Последен модел радар, който може да открива облаци от вулканична пепел в атмосферата, изпробва европейската самолетостроителна компания "Еърбъс", съобщи ББС. Радарът е монтиран на пътнически самолет А-340. Сред участниците в проекта е британската нискотарифна авиокомпания "Изиджет".

Новият радар е огромна крачка напред, последна дума на технологията и може да реши проблема със самолетните полети при наличие на вулканична пепел в атмосферата, увери Анди Харисън, изпълнителен директор на "Изиджет".

В момента самолетите от гражданската авиация по света не са снабдени с прибори, способни да откриват вулканична пепел във въздуха и да определят плътността ѝ. Затова след изригването на исландски вулкан през пролетта небето над Западна Европа цяла седмица остана затворено за полети. Частиците пепел са опасни, тъй като могат да задръстят и спрат самолетните двигатели, дори да ги разрушат.

Приборът, изпробван от "Еърбъс" и "Изиджет", може да регистрира наличието на вулканична пепел във въздуха на разстояние 100 километра и на височини от 150 метра до 15 километра. Радарът тежи близо 400 грама и се инсталира в опашната част на самолетите. Разработен е от норвежкия Институт за авиационни проучвания, уточнява ББС, цитирана от БТА.

Споделяне

Още от Свят