ЕasyJet отхвърли поглъщане от WizzAir, ще набере 1.2 млрд. лири от акционерите си

ЕasyJet отхвърли поглъщане от WizzAir, ще набере 1.2 млрд. лири от акционерите си

Британската нискотарифна авиокомпания "ИзиДжет (ЕasyJet) е отхвърлила оферта за поглъщане от унгарската "Уиз еър" (Wizz Air), което би създало конкурент на "Райънеър" (Ryanair). Вместо това превозвачът е решила да набере 1.2 млрд. британски лири от акционерите си и да продължи сама в битката на бранша за възстановяване от пандемията, съобщи Ройтерс в четвъртък.

"ИзиДжет" не пожела да назове потенциалния купувач, но източник, запознат с въпроса, заяви пред Ройтерс, че това е "Уиз еър". И оттам обаче са отказали коментар.

"ИзиДжет" уточни, че е отхвърлила опит за придобиване на всички акции, който според нея фундаментално я е подценил. Оттогава потенциалният участник вече не се интересувал от сделка.

На въпрос от анализатор дали това е нискотарифният конкурент Wizz Air, главният изпълнителен директор на ЕasyJet Йохан Лундгрен е отказал да посочи мистериозния участник, който стои зад отхвърлената оферта за поглъщане.

"ИзиДжет" планира да използва новите средства, които ще привлече от емисия на права, не само за укрепване на баланса си, но и за да се възползва от възможностите за растеж, които произтичат от очакваното възстановяване на европейския авиационен пазар през идните години.

Нискотарифният превозвач иска да открадне пазарен дял от собственика на "Бритиш еъруейз" (British Airways) - "Ай Ей Джи" (IAG), и от "Ер Франс - Ка Ел Ем (Air France-KLM), докато те преструктурират операциите си на къси разстояния.

Според емисията на права, акционерите ще могат да купят 31 нови акции на всеки 47 съществуващи при цена от 410 пенса всяка. Това е с 35.8 на сто под теоретичната цена на бившите права от 638 пенса на акция на 8 септември, посочи "ИзиДжет".

Емисията е гарантирана от "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas), "Креди Сюис" (Credit Suisse), "Голдман Сакс" (Goldman Sachs), "Сантандер" (Santander) и "Сосиете Женерал" (Societe Generale).

Компанията обяви и нов обезпечен револвиращ кредитен механизъм в размер на 400 милиона долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?