Ебола се връща в Конго

Ебола се връща в Конго

Тринадесет нови случая на ебола бяха потвърдени вчера в североизточните райони на Демократична република Конго, съобщи здравното министерство в столицата Киншаса, цитирано от ДПА. Това е една от най-високите цифри в ежедневните сводки от началото на разпространението на смъртоносната зараза там през юли.

Нападения от въоръжени групировки спъват международните усилия за ограничаване на епидемията - най-тежката в историята на Конго. Досега са заразени 380 души, като две трети от тях са починали.

Броят на новите случаи отбеляза ускорение миналия месец. Група експерти на Световната здравна организация излезе със становище, че взривът от заболявания вероятно значително ще се разшири, ако усилията по ограничаването на заразата не бъдат рязко активизирани.

Лечението на заболелите, програмите за ваксиниране и безопасно погребване на починалите се спъват от засилването на въоръженото насилие. Миналата сряда бе съобщено за убийството на 12 конгоански войници и на 7 "сини каски" на ООН при сблъсъци с местни въоръжени милиции близо до епицентъра на епидемията.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?