ЕБВР и МОСВ подведени за сероочистките на ТЕЦ "Марица Изток-2"

ЕБВР и МОСВ подведени за сероочистките на ТЕЦ "Марица Изток-2"
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са били подведени да одобрят изпълнителя на проекта за изграждане на сероочистващи инсталации на два от блоковете на държавната ТЕЦ "Марица Изток 2”. Това става ясно от констатираните нередности по тръжната процедура, установени след проведената в края на февруари 2010 г. проверка в централата от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Кореспонденция от Брюксел предупреждава българската страна, че до приключване на разследването на ОЛАФ се спира финансирането по проекта с пари от програмата ИСПА, от която принципно са отпуснати 36.156 млн. евро.

Отделно от централата признават, че кредитното споразумение с ЕБВР за отпускането на 34 млн. евро с опция заемът да стане 55 млн. евро, която вече е била задействана, е изтекло на 31 януари 2010 г. и ново не е парафирано. Така за придвижване на проекта може да се разчита на собствените средства от централата, чието участие в проекта е 15.467 млн. евро.

В същото време държавното дружество, което през цялата минала година отчиташе най-големи печалби (общо около 100 млн. лв) в структурата на компанията-майка "Български енергиен холдинг” (БЕХ), има задължения към 150 млн. лв. за доставени въглища, неизплатени договори за ремонти и невнесен дивидент в БЕХ. Централата има да си прибира и над 60 млн. лв. от НЕК и над 5 млн. лв. от търговци на ток за изкупена електроенергия. Това сочат документи, с които Mediapool разполага.

Още в началото на март стана ясно, че ОЛАФ е установила непълноти и липсващи дати в представената документация от победителя в търга – италианско-китайския консорциум "Идреко-Инсигма”. С компанията бе подписан договор през декември 2008 г. за 85.632 млн. евро за инсталирането на сероочистки на пети и шести блок на централата. Срокът за изпълнение на проекта е 33 месеца. Консорциумът взе обществената поръчка въпреки поредицата обжалвания от страна на италианското дружество на френската "Алстом”.

Февруарската проверка на ОЛАФ в централата стана след жалба на "Алстом” до дирекция "Конкуренция” на Европейската комисия. Констатациите са достатъчно красноречиви – "Идреко-Инсигма” явно не е спазила едно от изискванията за участие в тръжната процедура. То е за успешна експлоатация в продължение на две години на три такива изпълнени проекта. Тоест 5 юни 2006 г. е била датата, след която не би трябвало да се признават въведени в експлоатация мощности.

Изпълнителят е предоставил три референции за китайски централи, но се оказва, че не всички блокове в тях са пуснати преди крайната дата, съгласно изискванията, а за други инсталации са предоставени документи само с месец юни 2006 г., но не и с точна дата, което би трябвало да предизвика вниманието на оценителната комисия.

Тя обаче препоръчва на ЕБВР и МОСВ именно "Идреко-Инсигма”, чиято оферта е най-ниска от трите подадени, без да описва подробности от предоставените документи. Така и двете институции са подведени да дадат разрешение за избора на италианско-китайския консорциум.

Спасението - дълогсорчен договор с НЕК

Друг интересен момент от обясненията, които ръководството на ТЕЦ "Марица – Изток-2" дава по случая със сероочистките е това, че централата разчита да покрива значителна част от инвестиционните си разходи с приходите от нов петгодишен договор с "Националната електрическа компания” за изкупуване на произведената от мощностите ѝ енергия. Сегашният ѝ дългосрочен договор изтича в средата на 2010 г. и централата очаква одобрение от Държавната комисия на енергийно и водно регулиране за нов контракт. Изчислените прогнозни цени за периода 2010-2014 г. са 38.35 лв/МВтч.

В същото време премиерът Бойко Борисов разкритикува чуждите инвеститори – италианската "Енел” и американската "Ей И Ес”, опериращи другите две централи в региона ТЕЦ "Марица Изток” – 1 и 3, че имат дългосрочни договори за изкупуване на тока. Той дори разпореди проверка на тези контракти.

Все още не е ясно какъв ще е крайният резултат от разследването на ОЛАФ, но при всички положения проектът за двете сероочистки е поставен пред сериозни финансови изпитания.

Положението допълнително се усложнява поради факта, че съоръженията трябва да влязат в експлоатация до ноември 2011 г., ако България не иска срещу нея да бъде започната поредната наказателна процедура. Този път за неспазване на европейското законодателство в областта на опазването на атмосферния въздух. Страната ни вече бе предупредена от страна на Брюксел, че е забавила изпълнението на ангажимента си за сероочистки на държавната топлоцентрала с 50 месеца.

Споделяне

Още от Бизнес