ЕБВР: Източна Европа може никога да не настигне Запада

ЕБВР: Източна Европа може никога да не настигне Запада

Политическите и икономически реформи в Източна Европа след падането на комунистическите режими са спрели. За някои страни от региона дори е възможно никога да не достигнат сегашното ниво на западноевропейските си съседи. Това пише в годишният доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Основната причина за спирането на реформите е финансовата криза от 2008 г. Според банката страните вземат правилни икономически мерки, но не могат да ги изпълнят на практика заради тромавите институции и интересите на трети лица.

"Когато погледнете какво се случи в тези страни в последните 10 години, установявате, че нямаше много промени от гледна точка на реформи", казва Ерик Берглов, главен икономист на ЕБВР.  Той допълва, че връзката между икономиката и политиката е по-видима от всякога.

Най-лесният начин да се подобри ситуацията в източноевропейските държави е чрез отваряне на международната търговия, достъпна среда за чужди инвеститори и най-вече поемане на отговорност от политиците, смята ЕБВР.

Според експертите на банката  дори капиталовите потоци към Централна и Източна Европа да се възстановят, стагнацията в политическите и институционалните реформи пречи на инвестициите и се е превърнала в най-голямата заплаха за растежа.

В следващите 10 години производителността ще се подобрява със скромните 2-4%, след което вероятно ще започне да намалява. При такова темпо конвергенцията с жизнените стандарти в Западна Европа ще спре за някои държави и ще се забави до пълзене напред за много други, смята ЕБВР.

В този сценарий само Централна Европа, включени са и Хърватия, Словения и балтийските републики, ще достигнат след 20 години 60% от средния доход на глава от населението в Еврозоната, където са 15-те по-развити страни. Останалите анализирани държави на изток ще останат далеч под този праг.

За първи път от две десетилетия тонът на доклада на ЕБВР е противоположен на този от предишни години, когато банката твърдеше, че солидният растеж, захранван с евтини кредити, изглежда, бързо ще сближи източните и западните европейци по стандарт на живот.

Миналата седмица ЕБВР прогнозира 2% ръст на икономиката за 2013 г. в 30 държави от Източна Европа и Централна Азия, което е най-ниската прогноза от 15 години насам, ако не се брои шокът от 2009 г.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?