ЕБВР одобри финансирането на Ентърджи за ТЕЦ "Марица Изток 3"

На заседанието си на 23 юли бордът на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие е одобрил заем от 112,1 млн. евро за проекта на американската "Ентърджи" за рехабилитация на ТЕЦ "Марица Изток 3". Неговата обща стойност е 470 млн. щ. долара, като се очаква Черноморската банка за развитие да участва с 20 млн. евро и търговски банки да отпуснат още 215 млн. евро.

Оценката на борда на директорите на ЕБВР е, че проектът е първата сделка за частно финансиране в енергетиката и ще съдейства за създаването на доверие както към България, така и към региона като цяло. В решението се казва, че инвестициято ще доведе до спазване на европейските екологични стандарти и до удължаване на живота на централата.

Проектът е първият в региона ( заедно с изграждането на заместващата мощност от "Ей И Ес" в "Марица Изток 1"), който се сключва с дългосрочен договор за изкупуване на енергия. Според ЕБВР той няма да бъде пречка за либерализацията на пазара и е в пълно съответствие с европейските директиви. Очаква се това да бъде добър пример и за другите страни кандидат-членки за ЕС.

Община Гълъбово е издала на 23 юли разрешение за строеж, научи mediapool.bg. Сега предстои НЕК да прехвърли собствеността на ТЕЦ "Марица Изток 3" на смесеното дружество между НЕК и "Ентърджи" - "Енергийна компания Марица изток 3". Работниците в централата ще бъдат преназначени в "Експлотационна компания Марица изток 3".

Споделяне

Още от Бизнес