ЕБВР: Основният проблем на България е приключването на големите сделки

Основният проблем пред страната е завършването на големите приватизационни сделки, пише в редовния годишен доклад на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Според експертите на банката сключването на сделките ще доведе до привличането на повече чуждестранни инвестиции.

При представянето на доклада в София ръководителят на ЕБВР за Източна Европа и Кавказ Олишвие Декамп заяви, че България може да привлече инвестиции чрез приватизация и чрез програма за инфраструктурни проекти. Само така страната ни щяла да покаже конкерунтните си предимства и да привлече инвеститори, които имат интерес към нашия регион.

Той съобщи, че през последната година и половина ЕБВР е инвестирала у нас 784 млн. евро в 54 проекта. Те са основно в областта на финансовите институции, индустрията и енергетиката.

В доклада на ЕБВР се посочва, че увеличението на дефицита по текущата сметка на платежния баланс е краткосрочно и не крие рискове, като се очаква той да спадне, посочи главният икономист на ЕБВР Питър Санфи.

България е очевидният лидер в Югоизточна Европа по редица икономически показатели, допълни той. Прогнозите на институцията сочат, че през 2003 г. икономическият ѝ растеж ще бъде 4,5 на сто, което е повече от растежа на САЩ и еврозоната. България бележи напредък по отношение на безработицата, която е спаднала до 12-13 на сто, но има нестабилност в картината на заетостта, се посочва в доклада.

Сред приоритетите на ЕБВР в новата стратегия за България са да продължи подкрепата на страната на всички нива, включително и в политиката на диалога и подобряването на бизнесклимата, постприватизационните инвестиции и инвестициите "на зелено".

Съвместно с Европейския съюз банката разработва нов продукт за кредитиране на селскостопанския сектор. Ще продължи подпомагането и на микро, малките и средните предприятия, където ЕБВР работи с четири български банки, посочи Джон Шомел-Доу.

Банковия и небанковия финансов сектор, енергетиката, подобряването на енергийната ефективност, развитието на общините, екологичната инфраструктура и телекомуникациите също са сред приоритетите в стратегията на ЕБВР.

Предвижда се да бъде въведена нова кредитна линия за енергийния сектор, а част от постигнатото в София по отношение на енергийната ефективност да бъде приложено и в други райони на страната.

Далекосъобщенията също остават ключов сектор, като ЕБВР обмисля варианти след приватизацията на БТК да предостави дългосрочно финансиране на компанията. Банката би могла да бъде и катализатор, който да подпомогне усвояването на средствата от европейските предприсъединителни фондове, каза Оливие Декамп.

По БТА

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: