ЕБВР отпуска 40 млн.евро на български банки за кредитиране на малки и средни фирми

До края на тази година Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще предостави кредитни линии в размер на общо 40 милиона евро на търговски банки в България с цел кредитиране на малки и средни предприятия. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева след срещата на официалната българска делегация с президента на ЕБВР Жан Люмиер в Лондон, където се провежда годишната среща на банката, предаде БТА.

Финансовите институции, които ще получат кредитните линии, са: "Хеброс банк" в Пловдив - 6 млн.евро, Българска пощенска банка - 10 млн. и ДСК Банк - 10 млн. За лизингови проекти ще бъдат отпуснати средства на Булбанк - 2.5 млн.евро и Ти Би Ай Ейч - 2.5 млн. ОББ ще бъде финансирана със сума между 5 и 10 млн.евро, предназначена специално за кредитиране на селскостопанския сектор.

От финансовото министерство допълниха, че от страна на ЕБВР на срещата е бил повдигнат въпроса за приватизацията в България. От банката са констатирали напредък в сделката с БТК и са изразили очаквания, че тя ще бъде финализирана в най-скоро време. Българската делегация на годишната среща на банката се води от министъра на финансите Милен Велчев.

Вицепремиерът Лидия Шулева направи презентация на България по време на сесията за страната ни в неделя следобед. Тя изтъкна политическата и икономическата стабилност, стабилните макроикономически показатели, конкурентната работна сила, достъпът до пазар с над 560 милиона потребители и над стоте споразумения за взаимна защита на инвестициите и избягване на двойното данъчно облагане.

Лидия Шулева илюстрира новото отношение към чуждестранните инвеститори и подкрепата от държавата с проекта на турската компания "Шише джам", в който срещу инвестиция от 160 млн.долара за построяване на завод за плоско стъкло в Търговище държавата ще вложи 12.5 млн. лв., за да изгради за своя сметка необходимата за завода пътна инфраструктура, електрозахранване, ВиК връзки и газопровод.

Шулева изтъкна и потенциала на България в сектора на информационните технологии. В страната работят всички големи компании от IT - Ай Би Ем, Майкрософт, Нокиа и други. "В най-скоро време очакваме положително решение и от страна на "Сименс", които смятат да направят своята първа крачка за производство на медицински софтуер в България", съобщи Лидия Шулева.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?