ЕБВР отпусна 30 млн.евро на "Топлофикация- София"

В министерството на енергетиката днес бяха подписани четирите споразумения, уреждащи отпускането на заема от Европейската банка за възстановяване и развитие на Топлофикация - София. Страни по споразумения за кредита от 30 млн.евро са ЕБВР, Столичната община, "Топлофикация - София" и Министерството на финансите.

Заемът ще се усвоява четири години, а ще бъде изплащан 15 години, първите 5 от които са гратисен период. Проектът за рехабилитация на топлофикационната система на столицата е на обща стойност 114 млн. евро.

Освен от ЕБВР, пари за проекта ще дойдат от собствени средства на дружеството- 26 млн. евро, от Световната банка - 20 млн. евро, както и 30 млн. евро от Международния фонд за подкрепа на изваждането от действие на АЕЦ "Козлодуй".

Кметът Стефан Софиянски обяви, че реализацията на проекта ще започне още през тази година. Вече са подписани предварителни договори за 6 млн. евро, а до края на годината сумата трябва да достигне 10 млн. евро.

Министърът на енергетиката Милко Ковачев очаква чрез проекта да бъдат подменени всички абонатни станции в София, както и 60 километра тръбопроводи. Тези мерки трябва да намалят средно с 20% разходите за топлоснабдяване.

Според директора по енергетика в ЕБВР Петер Райнигер, след модернизацията “Топлофикация-София” ще осъществява 20 млн.евро годишни спестявания, в сравнение със сегашните си разходи.

Софийската топлофикационна система обслужва 900 хил. клиента и осигурява около 70% от доставяната топлинна енергия в страната. В системата са свързани 15 182 абонатни станции, а общата дължина на тръбопроводите е 900 километра.

Споделяне

Още от Бизнес