ЕБВР отпусна заем за интеграцията на борсите в Скопие, София и Загреб

Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР) отпусна безвъзмездна помощ от 540 000 евро на SEE Link, акционерното дружество на фондовите борси на България, Македония и Хърватия, за въвеждането на електронна система за извършване на поръчките. Това съобщиха от Българската фондова борса (БФБ) в София.

 

Отделно всяка една от трите фондови борси предоставят по 80 000 евро за увеличаване на капитала на SEE Link, за да бъде създадена платформа за търговия на ценни книжа, регистрирани на съответните борси, се казва още в съобщението.

 

"SEE Link е важен проект, насочен към увеличаване на ликвидността в Южна и Източна Европа. ЕБВР чрез своите инициативи Local Currency (Местна валута) и Capital Markets (Капиталови пазари), подкрепя усилията за регионална интеграция, които ще допринесат за подобряване на възможностите за набиране на финансиране чрез капиталовите пазари. SEE Link ще стандартизира и подобри финансовите услуги в региона, което ще го направи по-привлекателен за международните инвеститори, включително и ЕБВР", заяви представителят на ЕБВР Яцек Кубас, по време на церемонията в македонската столица Скопие.

 

"Ние силно вярваме в успеха на проекта и мислим, че сме намерили модел, който може да засили регионалните пазари. Вниманието, което проектът вече получи от финансовата общност на този ранен етап със сигурност го доказва", каза Ивана Газич, председател на управителния съвет на Загребската фондова борса.

 

Иван Щериев, главен изпълнителен директор на Македонската фондова борса добави, че в продължение на много години един от основните ни приоритети е бил създаването на регионална мрежа. "Основаването на нашето съвместно дружество и осигуряването на подкрепа от страна на ЕБВР са много окуражаващи стъпки за успешното създаване на функционален модел за връзка, която ще бъде от полза за всички регионални участници на пазарите на ценни книжа", каза Иван Щериев.

 

"Нашият общ проект се развива бързо и успешно, и ние сме окуражени от предварителния интерес, изразен от страна на инвеститорите", заяви Иван Такев, изпълнителен директор на БФБ-София.

 

SEE Link е акционерно дружество със седалище в Скопие. То беше създадено през май 2014 г. от фондовите борси на България, Македония и Хърватия, като всяка една от тях участва с равен дял от собствеността.

Споделяне

Още от Бизнес