ЕБВР повиши леко очакванията си за българската икономика

ЕБВР повиши леко очакванията си за българската икономика

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) повиши прогнозата си за растежа на българската икономика през 2015 г. до 1 на сто спрямо очаквания през януари темп от 0.8 процента на сто, сочи доклад на финансовата институция, обявен в четвъртък.

В него се посочва, че въпреки трудностите в банковия сектор през юни 2014 г. икономиката на България нарасна с 1.7 процента на годишна основа през миналата година, движена от вътрешното търсене. Потреблението бе подпомогнато от увеличение на заплатите и отслабване на инфлацията. Бюджетният дефицит обаче се оказа по-голям от планираното – 3.7 процента от брутния вътрешен продукт в резултат на банковите спасявания и разходите, свързани с летните наводнения, допълва банката.

През 2015 г. и 2016 г. приносът на вътрешното търсене за икономическия растеж ще бъде по-умерен, прогнозират експертите на ЕБВР.

Очаква се затягане на фискалната политика, а приносът на нетния износ ще се увеличи благодарение на по-добрите перспективи за растежа в еврозоната, която е основен търговски партньор на България. Благоприятната тенденция се очертава след неотдавнашното отслабване на еврото, към което е прикрепена българската валута.

Като цяло ЕБВР очаква растежът на българската икономика да се забави до 1 на сто през текущата година (спрямо 1.7 на сто през 2014 г.) и да остане под натиск на ниво 1,5 на сто през 2016 година, ако не бъдат съживени структурните реформи и не бъде подобрена бизнес средата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?