EБВР предлага на София 30 млн. евро за тролейбуси

Заем за закупуването на тролейбуси в размер на 30 млн. евро е предложила на Столична община Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от пресцентъра на кметството в петък.

Това станало на среща на кмета на София Бойко Борисов и заместника му Герджиков с представители ЕБВР, по време на която е получено парафираното споразумение за  намаляване на лихвите по заема на двата транша за рехабилитация на градския транспорт от 3 на 1 процент за първия транш и от 2.85 на 0.85 на сто - за втория. Така Столична община ще плати с около 800 хиляди евро по-малко в резултат на повишения си кредитен рейтинг.

Договорено било и започване на преговори за продължаване на кредитната линия. От страна на Столична община обаче било поставено искане за отпадане на ограничението по договора, съгласно което всеки кредит над 5 милиона евро трябва да бъде съгласуван с банката. Изискването трябва да отпадне, за да не затруднява реализацията на проекти, свързани с европейско финансиране, смятат от кметството.

По време на срещата Борисовт бил информиран, че в ЕБВР вече са получени 2.2 млн евро от холандското правителство за системата за таксуване в градския транспорт на София, с което може да стартира реализацията на проекта.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?