ЕБВР придоби капиталов дял в концесионера на Летище София

След заем от 50 млн. евро, банката ще инвестира и 74.3 млн. евро в "СОФ Кънект"

ЕБВР придоби капиталов дял в концесионера на Летище София

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) подкрепя развитието на софийското летище с индиректна капиталова инвестиция в концесионера "СОФ Кънект", съобщиха от финансовата институция във вторник. Тя ще вложи общо 74.3 млн. евро като 58 млн. евро от сумата е капиталова инвестиция, а на по-късен етап се предвиждат и 16.3 млн. евро условна експозиция на собствен капитал.

Вложението на ЕБВР последва отпуснат по-рано тази година заем от 50 млн. евро на "СОФ Кънект" в подкрепа на трансформацията на столичното летище.

Инвестиционният фонд Meridiam ("Меридиам") държи 99% в специално създаденото за концесията дружество "СДФ Кънект". Останалият 1% е на австрийската строителна компания "Щрабаг", на която ще се разчита на опита ѝ в реализирането на капиталовата програма за модернизацията на терминал 2 и построяването на новия терминал 3 до десет години.

Концесионерът е поел ангажимент да превърне летището в модел за устойчивост, добро управление и да постигне климатична неутралност до 2036 г.

При официалното влизане в концесията през април 2021 г. "СОФ Кънект" обяви, че ще получи 240 млн. евро заеми от международни финансови институции за реализирането на ангажиментите си по договора с държавата за ползването на летището в следващите 35 години. В средата на юли концесионерът получи 40 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), който е обезпечен от механизма "Свързана Европа" на Европейската комисия. Черноморската банка за търговия и развитие (ЧТБР) също осигури 73 млн. евро кредит за концесионер.

Останалата половина – 240 млн. евро, необходими за първия етап на инвестицията, са собствени средства на инвестиционния фонд "Меридиам".

"За нас това е забележителна инвестиция. Поласкани сме да подкрепим развитието на Летище София като ключова инфраструктура на България. Заедно с нашия партньор целим устойчивото му развитие. Като инвеститор в Meridiam Infrastructure Eastern Europe Fund ("Меридиам Инфрастракчър Ийстърн Юръп Фънд") и Meridiam Infrastructure Europe III Fund (Меридиам Инфрастракчър Юръп ІІІ Фънд") ЕБВР с удоволствие се присъединява към дългосрочния си партньор в тази транзакция", коментира в съобщението Анка Йонеску, директор на ЕБВР за България.

"Очакваме с нетърпение партньорството си с ЕБВР по този важен проект, който представлява голямо подобрение на устойчивостта на българската инфраструктура и ще допринесе за икономическо възстановяване на страната след Covid", посочва Тиери Део, изпълнителен директор и основател на "Меридиам".

ЕБВР е един от основните инвеститори в България и е фокусирана върху превръщането на местните фирми в по-конкурентни на местния и чуждите пазари. Тя финансира модерна и устойчива инфраструктура и развитието на финансови продукти и капиталовите пазари. Досега ЕБВР е вложила 4 млрд. евро в българската икономика чрез 267 проекта.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?