ЕБВР прогнозира бавно съживяване в Източна Европа и нов спад в България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) леко повиши прогнозата си за растежа през 2010 година в района, в който работи - страните от Централна Европа до Централна Азия. Същевременно банката потвърди отново очакванията си за бавно, крехко и неравномерно съживяване в отделните държави.

ЕБВР вече очаква увеличение с 3.7 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП) на страните от района тази година в сравнение с 3.3 на сто прогнозирани от банката през януари. Комюникето с новите предвиждания бе публикувано в събота през втория ден на годишното общо събрание на банката, което се провежда в Загреб.

Някои страни като България или балтийските държави (Естония, Латвия и Литва)обаче могат да отчетат отново свиване на БВП тази година, сочат прогнозите на ЕБВР.

За 2011 година банката, която бе създадена в началото на 90-те години на миналия век, за да подкрепи икономиките на страните от бившия съветски блок при прехода им към пазарна икономика, изразява малко по-голям оптимизъм, залагайки на растеж от 4 на сто в зоната спрямо 3.8 на сто в предишната си предварителна оценка.

Вчера акционерите на ЕБВР приеха да увеличат капитала ѝ с 50 процента до 30 млрд. евро. С нарасналите средства ЕБВР ще може да доведе инвестициите си до 8.5-9 млрд. евро между 2011 и 2015 г. след рекордните 8 млрд. евро, предвидени за тази година.

Споделяне

Още от Бизнес