ЕБВР с нова стратегия за кредитиране на България

ЕБВР с нова стратегия за кредитиране на България

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви нова петгодишна стратегия за финансиране на български проекти и какви ще са приоритетите ѝ до края на 2025 г. Банката смята да се съсредоточи върху конкурентоспособността, инфраструктурата и финансовия сектор.

Финансовата институция досега е инвестирала близо 4 млрд. евро в българската икономика. За следващите години приоритет ще ѝ е оказването на помощ на българските фирми за подобряване на тяхното управление, засилване на веригите на стойността, насърчаване на икономиката на знанието и подпомагане на приспособяването към демографските предизвикателства. ЕБВР смята да отпуска средства за инфраструктурни проекти, които подобряват регионалната свързаност, осигуряват екологични общински решения, насърчават декарбонизацията и ефективността на ресурсите. Третата насоченост е укрепване на устойчивостта на финансовото посредничество.

"Нашият ангажимент в България ще се съсредоточи върху три големи теми, които са ключови за икономиката на страната и също така са приоритети за правителството: повишаване на конкурентоспособността на местните компании в страната и в чужбина, финансиране на модерна, устойчива инфраструктура и разработване на финансови продукти и капиталови пазари предвид плановете на страната да въведе еврото", коментира Анка Йоана Йонеску, директор на ЕБВР за България, цитирана в съобщението на финансовата институция.

"Чрез своите инвестиции и политически ангажименти банката също така ще помогне на България да се справи с недостига на работна ръка и умения, които застрашават перспективите на страната за растеж", допълва тя.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?