ЕБВР съди Абрамович заради заем от 9 млн. британски лири

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) обяви в неделя, че ще съди в швейцарски съд руския милиардер Роман Абрамович заради 9 млн. британски лири, които една от неговите компании дължи на банката, съобщиха Би Би Си и сайтът РБК.

На Роман Абрамович ще му бъде доста по-трудно да се скрие от швейцарското правосъдие, отколкото от руското, заявили представители на ЕБВР, цитирани от РБК. Според тях, финансовото могъщество на банката ще ѝ позволи да постигне по законен начин връщането на парите.

Банката обвинява Абрамович, че е измамил европейските данъкоплатци, като е използвал една от компаниите си - Руником, като "касичка" за лична употреба. Според Би Би Си "меденият месец" между руския богаташ, който е собственик на футболния клуб Челси, и британските медии, вероятно ще свърши, след като станат известни подробности за подготвяния съдебен процес.

Историята на спора между Абрамович и ЕБВР започва през 1997 година, когато компанията Руником, създадена от Евгений Швидлер за износ на петрол, подписва кредитно споразумение 274-К. Руската банка СБС-Агро на бизнесмена Александър Смоленски, която тогава е агент на ЕБВР по програмата за подкрепа на малките руски предприятия, отпуска заем на Руником. СБС-Агро предава кредитното споразумение на ЕБВР, за да може тя в случай на нужда да изиска връщането на задължението. По това време Руником е в тесни бизнес отношения със Сибнефт на Абрамович. По време на руската банкова криза през 1998 г. СБС-Агро обявява фалит и е ликвидирана. Оттогава досега ЕБВР се опитва да си върне парите.

През 2000 г. банката изгуби дело за връщането на този кредит в Русия, тъй като Руником представи документи, че няма дългове към ЕБВР. Според банката те са били фалшиви. Тя е установила, че взетите назаем пари са преведени на гибралтарската Руником лтд., която според нея се контролира от Абрамович. Писмата на ЕБВР до Абрамович и Швидлер и до Сибнефт с искане за връщане на кредита досега не са получили отговор.

Споделяне

Още от Свят