ЕБВР ще инвестира в златодобива край Крумовград

ЕБВР ще инвестира в златодобива край Крумовград

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще стане инвеститор в канадската "Дънди Прешъс Металс" (Dundee Precious Metals), която е собственик на две добивни дружества в България, съобщи вестник "Капитал в сряда. Финансовата институция ще придобие 9.99% от капитала на компанията срещу инвестиция от 43.7 млн. канадски долара (около 32.7 млн. долара), която ще бъде насочена към разработването на златно-сребърна мина и обогатителна фабрика в Крумовград.

Канадската компания работи в България от 2003 г., когато придоби оператора на мината в Челопеч. Проектът в Крумовград, който е вторият ѝ обект, ще бъде първата изцяло нова мина в страната след промените.

Инвестицията ще бъде направена чрез частно пласиране на 17 843 120 обикновени акции в полза на ЕБВР на цена от 2.45 канадски долара, съобщиха от "Дънди". Сделката се очаква да приключи до 23 януари 2017 г. и подлежи на стандартните регулаторни одобрения, включително от борсата в Торонто, където се търгуват акциите на канадската компания.

Плановете са 184 млн. долара да се вложат в Крумовград, където ще бъде изградена открита мина с обогатителна фабрика. Проектът ще бъде финансиран с комбинация от собствени и заемни средства и други инструменти. Наскоро компанията сключи договор за предварителна продажба на част от златото, което ще бъде добито в новата мина. Според него тя ще получи авансово 50 млн. долара срещу приблизително 9% от очаквания добив през 2019 и 2020 г. Сделката беше сключена с банката БНП-Париба (BNP Paribas), която е водещата страна в нея, Канадиън Импириъл Банк (Canadian Imperial Bank of Commerce), Уникредит Булбанк и централната банка на Канада.

Успоредно с това канадската компания съобщи, че е получила съгласието на кредиторите си за промяна на падежа и отпускането на третия транш в размер на 80 млн. долара от револвиращия си кредит в съответствие с графика на строителство и въвеждане в експлоатация на проект "Крумовград". Цялата кредитна линия е на стойност 275 млн. долара.

През пролетта на миналатла година "Дънди" продаде добивното си предприятие в Капан, Армения, на "Полиметал Интернешънъл" (Polymetal International), и обяви, че част от средствата ще бъдат използвани за проекта в Крумовград.

В началото на декември дъщерното дружество "Дънди прешъс металс Крумовград" е увеличило капитала си повече от два пъти, показва справка в Търговския регистър, цитирана от изданието. Това е станало чрез решение за едновременно намаление с 5.79 млн. лв., за да се покрие натрупаната загуба за 2015 г., и увеличение с 14.5 млн. лв. до 16.860 млн. лв. чрез повишаване на номиналната стойност на акциите. Увеличението е покрито изцяло с вноска на едноличния собственик DPM.

От съобщението на ЕБВР става ясно, че на обекта в Крумовград ще бъдат въведени дигитални и технологични иновации, които "ще променят основни аспекти на добива". "Инвестицията ще бъде използвана за подобряване на ефективността и сигурността чрез модерна телекомуникационна система, базирана на интернет на нещата, в която оборудването може да изпраща, приема и анализира данни, с което ще се оптимизират разходите и ще се управляват рисковете", казаха от банката. Оттам посочват още, че в Крумовград за пръв път ще бъде изградено интегрирано съоръжение за минни отпадъци вместо стандартно хвостохранилище. Проектът предвижда също висока степен на повторна употреба и рециклиране на отпадъците, както и свръхмодерен флотационен процес за преработка на рудата и извличането на метала.

"Подкрепата на ЕБВР за проекта, който е категория А, означава придържане към най-високите стандарти за опазване на околната среда и социална ангажираност", каза оперативният директор на "ДПМ Крумовград" Ирена Цакова за "Капитал". Сред социалните ангажименти на компанията са създаването на фонд за подкрепа на малкия и средния бизнес, който ще насърчи развитието на предприемачеството в региона след приключване на добива, което се очаква да продължи осем години. Освен това 90% от заетите на обекта по време на експлоатацията 230 души ще бъдат местни жители.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?